Prva nagrada za antiratnu karikaturu Jugoslavu Vlahoviću

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva nagrada za antiratnu karikaturu Jugoslavu Vlahoviću

KRAGUJEVAC - Dobitnik prve nagrade - Gran pri „Kurir mira” na 16. Međunarodnom salonu antiratne karikature u Kragujevcu je karikaturista Jugoslav Vlahović, saopšteno je danas novinarima u Kragujevcu.

Gran pri „Kurir mira” dodeljuje svetska Asocijacija gradova vesnika mira uz novčani iznos od 1.500 evra.

Žiri Salona kojim je predsedavao Špiro Radulović saopštio je da je Zlatnom plaketom i sa 1.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra nagrađen Tošo Borković, srebrnom i sa 800 evra Sava Babić, a bronzana i 500 evra je pripala Luku Dešemahekeru iz Belgije.

Dodeljene su i novčane, nagrade gradonačelnika gradova pobratima Kragujevca - Bidgošća i Bielsko Biala u Poljskoj, Inglolštata u Nemačkoj, Sirena u Francuskoj - i to Ehsanu Ganjiju iz Irana, Darku Drljeviću iz Crne Gore, Georgi Matei iz Rumunije, Luki Lagatoru iz Crne Gore. Nagrada rumunskog grada Piteštija pripala je Musi Gumusu iz Turske, a nagrađen je i Fedor Viko iz Slovačke.

Prema rečima predsednika žirija, na konkurs 16. salona antiratne karikature javilo se 200 autora iz 46 zemalja sa preko 400 radova na antiratne teme.

Predsednik svetske organizacije karikaturista i član žirija Peter Nivendajk rekao je novinarima da u svetu ima oko 100 festivala karikature u više od 40 zemalja, a da je salon u Kragujevcu jedinstven i po kvalitetu spada u prvih 10.

„Tužno je da uvek u svetu negde postoje ratovi a zadatak karikaturista je da zabave ali i da pošalju poruku, da daju komentar i svoju poruku spakuju na humorističan način da je svi ljudi razumeju”, rekao je Nivendajk.

Direktor festivala Miodrag Stoilović je najavio da će izložba 83 karikature sa 16. salona biti otvorena 20. oktobra u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, a radovi će biti objavljeni i u štampanom katalogu.

Beta

objavljeno: 17.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.