Protest u zgradi Šumadijskog okruga

Izvor: B92, 28.Apr.2013, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u zgradi Šumadijskog okruga

Kragujevac -- Već 20 dana traje protest zaposlenih kragujevačkog Centra za strna žita u zgradi Šumadijskog okruga. Centar ima dosta problema. Rukovodstvo obećava rešanja.

Četrdesettroje zaposlenih u kragujevačkom Centru za strna žita već 20 dana danonoćno protestuje u zgradi Šumadijskog okruga zahtevajući od Ministarstva prosvete i nauke da reši nagomilane probleme. Rukovodstvo, s druge strane, tvrdi da ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obećanja da će novac stići i to u vidu kredita Fonda za razvoj.

Krajem marta radnici Centra za strna žita primili su akontaciju za januar prošle godine. Odluku da blokiraju zgradu Šumadijskog okruga su doneli kako bi skrenuli pažnju na višegodišnje probleme u ovoj naučnoj ustanovi, kaže predsednica sindikata Ljiljana Mijailović.

“Problemi su se nagomilali, nama kasni već 14 zarada, sedam meseci mi nemamo zdravstveno osiguranje i nemamo povezan staž za 2011. i 2012. godinu“, objašnjava Mijailovićeva.

Iako, kako tvrde, i danas imaju posla, ali ne i dovoljno novca, štrajkači su dodatno nezadovoljni jer nisu ravnopravni sa osmoro svojih kolega koji su naučni radnici.

Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke, kaže da to ministarstvo nema nikakvih dugovanja prema Centru za strna žita, kao i da su ih povezali sa Ministarstvom poljoprivrede kako bi našli rešenje.

V.d. direktora Blagoje Kovačević, koji je do prošle godine bio na čelu sindikata ove ustanove, kaže da je reč o radnicima koji rade na projektima pa tako imaju redovna primanja, ali i overene zdravstvene knjižice.

“Do pre godinu dana mi smo primali zajedno, istog dana lične dohotke, iz istih sredstava - i onih njihovih koje su dobijali sa projekta i onih naših, koje smo zarađivali od proizvodnje“, navodi Kovačević.

“Međutim, kako se kriza produbljivala, došlo je do odvajanja, tako da danas primamo iz dva osnova, tako da oni sad primaju platu, a mi ne primamo“, kaže on.

S druge strane, milionska dugovanja i račun u blokadi. Od resornih ministarstava traže pomoć za plate, žetvu i setvu.

“To je kredit Fonda za razvoj koji je dosta povoljan i koji bi nam pomogao i u naredne tri godine ova kuća bi opstala“, kaže Kovačević.

Tokom proteklih 20 dana štrajkači su katanac otključavali jedino načelniku okruga Zoranu Rajoviću. On tvrdi da su republički inspektori sve vreme radili na terenu, dok je pošta vraćana jer pisarnica nije radila.

“U ovom periodu smo u proseku imali preko hiljadu predmeta koje su naše inspekcijske službe radile, tako da bar za hiljadu predmeta su građani oštećeni“, kaže Rajović.

“Pošto sam ja prisutan ovde, oni svakodnevno zovu, po raznoraznim pritužbama nisu omogućeni da ostvaruju svoja prava i to jeste najveći problem ove blokade“, ističe on.

Pre četiri godine, zaposleni u Centru za strna žita zapalili su u znak protesta diplome i naučna priznanja. Ukoliko država ne pomogne, ovoga puta poručuju da naučnoj ustanovi sa tradicijom dužom od jednog veka preti gašenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.