Protest Srbija protiv nasilja u najvećim gradovima u zemlji: Više nema vremena za čekanje

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 00:46

Protest "Srbija protiv nasilja" u najvećim gradovima u zemlji: "Više nema vremena za čekanje"

Hiljade ljudi izašlo je na ulice četiri najveća grada u Srbiji - Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, protestujući protiv nasilja u društvu.

Skupovi pod geslom "Srbija protiv nasilja" počeli su posle dva masovna ubistva na teritoriji Beograda početkom maja, kada je stradalo 18 ljudi, uglavnom mladih.

Ove subote, prvi put su održani u isto vreme u četiri grada, a sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Predstavnici opozicije najavili su da će, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko vlast ne ispuni zahteve, sledeće nedelje protesti biti organizovani u još 10 gradova u Srbiji.

Među glavnim zahtevima demonstranata, koje su ponovili i ovog puta, su smena ministra policije Bratislava Gašića, prvog čoveka Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i ukidanje rijaliti programa.

Protesti "Srbija protiv nasilja" predstavljaju najmasovnije demonstracije u zemlji od 5. oktobra 2000. i pada režima Slobodana Miloševića, ocenjuje francuska novinska agencija AFP.

Organizatori protesta su pojedine opozicione stranke koje za porast nasilja u društvu okrivljuju vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici poriču i uzvraćaju da je upravo opozicija ta koja poziva na nasilje i da je "zloupotrebila tragedije u političke svrhe".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.