Promocija knjige Građenje Kragujevca od 1945. do 1965. godine

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Okt.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige Građenje Kragujevca od 1945. do 1965. godine

U Galeriji Narodne biblioteke Vuk Karadžić, u prisustvu brojnih kolega i prijatelja, predstavljena je knjiga “Građenje Kragujevca od 1945. do 1965. godine“ dr Veroljuba Trifunovića arhitekte, jednog od najpoznatijih srpskih urbanista i dugogodišnjeg direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju. Misija svih dosadašnjih izdanja prema rečima autora je doprinos sagledavanju uloge Kragujevca u razvoju srpskog urbanizma i arhitekture.

Knjiga obrađuje jedan od najdinamičnijih i najinteresantnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << perioda urbanističkog razvoja grada. Arhitektura je na neki način istorija Kragujevca i moje je samo bilo da prikupim podatke i da ih prikažem, rekao je Trifunović. Taj period koji sam nazvao administrativno upravljanje je vreme kada sam bio đak i student, što znači da nisam bio učesnik, ni kriv, a ni zaslužan za to što je izgrađeno. Godinu 1965. sam odabrao kao granicu, jer sam tada počeo aktivno da radim, što svakako isključuje svaku dozu subjektivnosti.

To je period entuzijazma i obnove, a Veroljub Trifunović biranim statističkim podacima i fotodokumentacijom podseća sve nas kako je nastajalo novo lice urbanog Kragujevca, kazala je prof. dr Slavica Đukić - Dejanović ministarka u Vladi Srbije. Knjiga sveobuhvatno prikazuje kvalitet i kvanitet izgrađenih objekata i opisuje način kreiranja ovog prostora kroz povezivanje sa životima brojnih učesnika u građenju Kragujevca, opisivanjem vremena i političkog konteksta, kada je pojedinac bez obzira na kolektivni duh, svojim znanjem i umećem, dao svoj pečat.

Izdavači knjige “Građenje Kragujevca od 1945. do 1965. godine“ su Udruženje “Kragujevac naš grad“ i Ustanova kulture “Koraci“. Pisanjem o arhitekturi Kragujevca Trifunović osvetljava periode koji su nedovoljno istraženi i široj javnosti nedovoljno poznati kao što je Građenje Kragujevca u kneževini i kraljevini Srbiji, Interbelum - Arhitektura o međuratnom Kragujevcu, Arhitektura Kragujevca koja je imala tri izdanja i Urbanizam Kragujevca. Rukopisi za perod posle 1965. godine, prema rečima Veroljuba Trifunovića, već su spremni.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.