Profesor Lovrić kandidat za Nobela

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesor Lovrić kandidat za Nobela

Kragujevac -- Profesor statistike na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu Miodrag Lovrić nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2013. godinu.

Za ovo priznanje predložili su ga rektor Univerziteta u Mičigenu i nekoliko senatora te američke države, kao i rektor jednog indijskog univerziteta.

U izjavi Tanjugu profesor Lovrić je rekao da je nominovan zbog izrade "Međunarodne enciklopedije statističkih nauka".

Mozaik sastavljen od radova 620 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najboljih stručnjaka iz oblasti kao što su astronomija, biologija, psihologija, medicina, pedagogija, genetika iz 105 zemalja na svetu. Tako profesor Miodrag Lovrić opisuje knjigu "Međunarodna enciklopedija statističkih nauka". Svi oni pisali su na teme koje im je upravo on zadao, a među autorima su, kako kaže, i četiri nobelovca.

"Pošto su radili iste radove, ja sam kombinovao radove iz Amerike i Rusije, iz Avganistana i Pakistana, pa tu imamo recimo zajedno radove iz Izraela i Palestine, znači velikog broja zemalja koje se nalaze u ratovima, nalaze se i u tim radovima", kaže profesor za B92.

Svestan da mnogi studenti ne vole statistiku, želeo je, kaže, da učini nešto revolucionarno, pa je danas jedini statističar koji je ikada predložen za Nobelovu nagradu za mir.

"Prvi kriterijum za Nobelovu nagradu za mir koji je Alfred Nobel postavio jeste da se da onome ko je najviše uradio tokom određene godine na bratstvu naroda, na zbližavanju naroda. U Americi je prošle godine izašla jedna kritika ove moje enciklopedije gde je napisano da niko do sada u istoriji nije uspeo da objedini kao braću i sestre toliko zemalja", kaže profesor Lovrić.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, na kome predaje od 2008. kažu da su počastvovani što je baš njihov profesor nominovan za Nobela.

Iza sebe ima 10 godina predavačkog rada u Australiji i na Novom Zelandu, nakon čega se seli u Beograd. Ponosno kaže da je prvi Srbin koji se venčao u Opatiji posle ratova na prostorima bivše Jugoslavije, a upravo je supruzi i deci posvetio delo koje će mu možda doneti najprestižnije međunarodno priznanje. Ukoliko ga dobije, kaže, tu vest će dočekati u Brazilu, gde se sprema uskoro da ode na godinu dana kao gostujući predavač.

Lovrić je i pre dve godine kandidovan za Nobelovu nagradu za mir, kada je predložen od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i šest ministarstava Republike Srbije, predsednika predsedništva BiH i jednog rektora iz Srbije i univerzitetskog profesora iz Španije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Profesor Lovrić nominovan za Nobelovu nagradu

Izvor: Akter, 03.Apr.2013

Profesor statistike na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu Miodrag Lovrić nominovan je za Nobolevu nagradu za mir za 2013. godinu

Nastavak na Akter...

Kragujevčanin kandidat za Nobelovu nagradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2013

Profesor statistike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu Miodrag Lovrić nominovan je za Nobolevu nagradu za mir za 2013. godinu, a pored njega u konkurenciji za tu nagradu su još dvojica profesora iz Indije i SAD.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.