Problemi sa otkupom mleka i u Šumadiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi sa otkupom mleka i u Šumadiji

Problem otkazivanja otkupa mleka poljoprivrednim proizvođačima nije zaobišao ni Šumadiju. Mlekara Megle iz Kragujevca otkazala je domaćinstvu Maslar iz sela Bunar kod Jagodine isporuku mleka nakon saradnje od skoro pet godina sa objašnjenjem da njihovo mleko nije ispravno.

Sa proizvodnjom od 1.700 litara mleka dnevno i sa preko 200 grla krava domaćinstvo Maslar jedno je od najvećih poljoprivrednih gazdinstava u Šumadiji. Od osamdesetih godina, kada su došli iz Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bave se stočarstvom i kako sami kažu nikada nije bilo problema sa kvalitetom njihovog mleka. Prvi put se sada dešava dan emaju kome da prodaju skoro dve tone mleka.

"Oni su došli, uzeli mleko iz laktofriza i tada je sve bilo u redu sa njim. To mleko je onda otišlo za mlekaru u Kragujevac i tamo je odjednom mleko kiselo i prosipa se. Mi nemamo ništa, niti znamo gde je otišlo to mleko niti kome, samo su nam rekli da nam je mleko kiselo. Zašto to nije utvrđeno kada su došli ovde po mleko i zašto su ga uopšte uzimali? Kada su ga već uzeli zašto nisu rekli gde je otišlo ili evo ga, tu je, dođite. To mleko mi je jedini izvor života, kao i krave i zemlja i šta ću ja sada sa tim? Treba 1 700 litara da prospem, kuda ću sa tim mlekom, a ne znam ni kako ću da platim kredit",rekao je Vidoje Maslar, iz sela Bunar kod Jagodine.

Porodica Maslar uzela je nekoliko subvencionisanih kredita od po milion i po dinara, a prošle nedelje morali su da prosipaju mleko jer nisu imali kome da prodaju. Pet godina sarađivali su sa mlekarom Megle i kako kažu nikad nije bilo problema oko otkupa i isplate njihovog mleka.

"Do pre tri, četiri meseca tražili su nam mleko, molili su da im se da to mleko. Poslednjih mesec dana zlo... Ne znamo kako ćemo dalje... Ili će ići sva grla na prinudno klanje ili ja stvarno ne znam šta dalje da radim", dodao je Ratko Maslar.

Iako smo poslali pitanja mlekari Megle sa namerom da saznamo da li ova kompanija smanjuje svoju proizvodnju i da li ima problema sa otkupom i kvalitetom mleka, odgovor nismo uspeli da dobijemo.

Porodica Maslar tvrdi da i drugi manji proizvođači imaju problema sa cenom mleka koja im se smanjuje i da ovakva situacija ne može ništa dobro da donese srpskoj poljoprivredi i običnom malom proizvođaču.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LJUTI NA MLEKARE Stočari svaki dan u kanale prospu 750 litara mleka

Izvor: Blic, 15.Maj.2016

Ubski stočari tvrde da već četiri dana 750 litara mleka dnevno prosipaju u kanale pored svojih gazdinstava, ljuti zbog obrazloženja mlekara “Meggle” i “Kuč” da je njihovo mleko lošeg kvaliteta...- Otkup je prestao sa objašnjenjem da naše mleko nije kvalitetno, ali mi smo čuli da su nabavljene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.