Pristupne rampe sa đake sa invaliditetom u Kragujevcu

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristupne rampe sa đake sa invaliditetom u Kragujevcu

Od trideset osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu samo trećina ima pristupne rampe sa đake sa invaliditetom. Grad po priotetima rekonstruiše prilaze, a škole, poput Ekonomske, ugradile su priručne rampe.
Svakog dana Strefan u pratnji majke do škole dolazi autobusom adaptiranim za osobe sa invaliditetom, a potom preko improvizovane rampe do učionice. I tako već 16 godina savladava fizičke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << barijere, po kiši i snegu se teže kreće, ali ne odustaje.

Stefan Rašković učenik drugog razreda Ekonomske škole: „Drugari su uvek tu da mi uskoče, da mi pomognu, tako da odlična je atmosfera, navikao sam se, borim se ceo život i ne odustajem. Pored učenja tu je i rekreativno druženje, malo sport, malo muzike, malo izađemo".
Biljana Rašković, majka: „Borba je tek počela, ovaj negde smo na pola puta što bi rekli, ovaj Stefan voli da uči, sad trenutno završava finansijski administrator a inače voleo bi da studira filozofiju".
Stefanu pomažu i drugovi iz razreda, zajedno su na nastavi, odmorima, izletima, prikupljaju pomoć i za lečenje u inostranstvu.
Drugari kažu: „Šta god da je potrebno mi smo tu da pomognemo i tu smo za njega. Išli smo na put u Beograd, njega nismo izostavili".
Biljana Spasić, razredna kaže: „On nas objedinjava, on nas podstiče na akciju. Da pozovemo ljude dobrog srca i dobre voljer da pomognu našem Stefanu kako bi smo kad postane punoletan rešio taj problem sa tim bioničkim protezama".
U Ekonomskoj školi nastavu za đake sa invaliditetom organizuju u prizemlju, gde imaju samo tri učionice. Neophodan im je lift i prilagođeno stepenište koje nemaju para.
Ivan Božović, direktor Ekonomske škole u Kragujevcu: „Inicirali smo razgovor sa Ministrstvom prosvete, sektorom za srednje obrazovanje, kolegama iz Školske uprave grada Kragujevca i naravno sa odgovornim ljudima iz Skupštine grada da nam pomognu".
Škole u Kragujevcu gradjene su pre više od 5o godina, lokalna samopurava prilagođava prilaze osobama sa invaliditetom.
Gordana Damnjanović, član Gradskog veća:" Grad je tokom prethodne godine šest škola adaptirao zahvaljujući Kancelariji za javna ulaganja. U sledećoj godini nas takođe očekuje adaptacija i rekonstrukcija".
U Kragujevcu je 250 javnih objekata prilagodjeno osobama sa invaliditetom, grad je već dve godine nagrađivan za sveobuhvatnu pristupačnost.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.