Prioritet Kragujevca – maksimalna transparentnost

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Dec.2014, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet Kragujevca – maksimalna transparentnost

Ključni nalazi godišnjih izveštaja Zaštitinika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti iz ugla lokalne zajednice - naziv je javne debate koja je organizovana u Kragujevcu. To je peta takva debata organozovana širom Srbije u okviru koje su Zaštitnik građana i Poverenik želeli da se uvere da li su njihovi nalazi izneti u godišnjim izveštajima pravilno ocenjeni i potpuni, odnosno, da li odslikavaju pravo stanje stvari na terenu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << rečima Saše Jankovića zaštitnika građana, pritužbe koje je dobijao sa područja Šumadije, slične su problemima koji muče sve građane Srbije, a odnose se na sporu administraciju koja ne odgovara na zahteve građana. Najveći broj pritužbi odnosio se na ćutanje administracije i to lako može da se promeni ukoliko u lokalne samouprave uvedemo bolju organizaciju, odgovornost i isključimo partijski uticaj na rad službi. Preko 90 posto preporuka koje sam doneo, istakao je Janković, je ispoštovano i to je s jedne strane dobro, ali sam uveren da sistem može mnogo bolje i efikasnije da funkcioniše.

Uz upozorenje da kao društvo moramo da posvetimo mnogo veću pažnju zaštiti podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je rekao da u oblasti slobode pristupa informacijama Kragujevac nema nikakvih problema. U proteklih deset godina, kazao je Šabić, stiglo je manje od 40 žalbi, što je zanemarljiv broj u odnosu na ostale, mnogo manje sredine.

Obraćajući se učesnicima debate, Obrad Turković zamenik gradonačelnika Kragujevca je rekao da je lokalna samouprava i u prethodnom i u ovom sazivu nastojala da bude maksimalno transparentna. Insistiramo na tome da svi naši finansijski izveštaji budu javni i stalno se ažuriraju na sajtu grada. To se odnosi i na finansijske izveštaje svih preduzeća čiji je osnivač grad. Kragujevac je, podsetio je Turković, jedan od retkih gradova u Srbiji koji revnosno primenjuje Zakon o javnim preduzećima.

Što se tiče FIAT - ove investicije, Turković je kazao, da nije imao priliku da vidi ugovor, ali da je očigledno da se taj ugovor u poslovnom smislu isplatio Republici Srbiji. Grad Kragujevac kao svoj osnovni prihod ima porez na plate iz kojeg najviše prihoduje. Naš prihod od poreza na plate, čiji je najrevnosniji uplatilac FAS jednak je porezu na prihod Kruševca, Čačka i Kraljeva zajedno. U kontinuitetu skoro pola godišnjeg budžeta grada Kragujevca, naglasio je Turković, dobijamo indirektno od te kompanije gde radi gotovo 6000 ljudi. Lokalna samouprava grada Kragujevca želi, istakao je Turković prlikom svog obraćanja, da nas doživite kao partnera čija su vrata uvek otvorena za rešavanje svih pitanja.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Samo se Britanci više žale od građana Srbije!"

Izvor: Press, 05.Dec.2014

Građani Srbije su prošle godine podneli više od 3.300 žalbi povereniku za informacije od javnog značaja po čemu su drugi u svetu, dok se najveći broj pritužbi ombudsmanu odnosio na sporu administraciju, rečeno je danas u Kragujevcu. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.