Prijem za goste iz zavičaja Milutina Milankovića

Izvor: Kragujevac.rs, 19.Maj.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za goste iz zavičaja Milutina Milankovića

Povodom festivala nauke “Tragom Milutina Milankovića“ koji se održava na kragujevačkom Prirodno-matematičkom fakultetu, a na inicijativu kragujevačkog Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla“, gosti Kragujevca su članovi folklornog ansambla Srpskog kulturnog društva “Prosvijeta“ iz Zagreba koji su sinoć održali veliki koncert u sali Knjaževsko-srpskog teatra.

Tim povodom, za njih je danas organizovan svečani prijem u zgradi Grada kome su prisustvovali Jasmina Predojević >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Simović, pomoćnik gradonačelnika, Đorđe Nešić, direktor Kulturno-naučnog centra iz Dalja i muzeja “Milutina Milankovića“, Srđan Tatić, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta“ iz Zagreba, krovne institucije kulture Srba u Hrvatskoj i Sređko Trifunović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca. Jasmina Predojević Simović, pomoćnik gradonačelnika, u ime domaćina, poželela je dobrodošlicu gostima iz Vukovara, Zagreba, Dalja i Bijelog Brda i istakla da naš grad ima razumevanja i otvorenosti za svaku vrstu kulturne saradnje.

U ime SKD “Prosveta“, krovne institucije kulture Srba u Hrvatskoj, zahvaljujem se našim dragim domaćinima - Prirodno-matematičkom fakultetu, Udruženju “Nikola Tesla“ i gradu Kragujevcu, na pozivu i mogućnosti da učestvujemo na ovom festivalu koji je imao za cilj da predstavi lik i delo Milutina Milankovića, čoveka koji je rođen, živeo i sahranjen u kraju odakle dolazi folklorni ansambl SKD “Prosvijeta“ - rekao je Srđan Tatić.

Milutin Milanković (Dalj, 1879-1958) bio je svestrana ličnost, poznati srpski matematičar, astronom klimatolog, geofizičar, doktor tehničkih nauka i popularizator nauke.

Gosti iz Hrvatske su tokom jučerašnjeg dana posetili kragujevački PMF-a gde se održava festival “Tragom Milutina Milankovića“ i održali koncert u Knjaževsko-srpskom teatru. Nakon prijema u zgradi Grada, u pratnji svojih domaćina, oni će danas posetiti Narodnu biblioteku “Vuk Karadžić“, zgradu Stare skupštine, Narodni muzej u kome je postavljena izložba posvećena Milutinu Milankoviću, “Muzej 21. oktobar“. U popodnevnim satima, organizovana je poseta manastirima Divostin, Drača i Vraćevšnica.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.