Prijem za delegaciju Šangaja

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Jul.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za delegaciju Šangaja

Član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave upriličio je prijem za petočlanu delegaciju iz Šangaja koju čine Hu Peiyan, zamenica predsednika šangajske Fondacije za kulturni razvoj, He Xiaoqiong, direktorka Šangajskog lutkarskog pozorišta, Cheng Wei, direktorka šangajske Fondacije za kulturni razvoj, Yu Yigang, direktor Škole akrobatike i cirkusa i Mao Qipinq, zamenik direktora. Prijemu je prisustvovala direktorka Pozorišta za decu Jelena Stojanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Patrnogić.

Grad Kragujevac je posebno ponosan na svoju istoriju i najstarije pozorište u Srbiji, koje je osnovano 1835. godine, ali ništa manji značaj za grad i državu ima i najmlađa ustanova kulture Pozorište za decu koje je, bez obzira na kratak period postojanja, od 2003. godine, uspelo da se visoko pozicionira i stekne ugled kako na nacionalnoj tako i internacionalnoj sceni, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća.

O kvalitetu rada kragujevačkog Pozorišta za decu svedoči i podrška resornog republičkog ministarstva koje je ove godine za pozorište izdvojilo 3,5 miliona dinara i 2 miliona za održavanje Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra“.

Jedan od značajnijih festivala u ovom delu Balkana, na kojem, iz godine u godinu, u sve većem broju učestvuju inostarana pozorišta. “Zlatna iskra“ veoma doprinosi sveukupnoj slici kulturne scene u gradu ali i ugledu naše zemlje na međunarodnoj sceni. Sledeće godine proslavljamo jubilej i održavanje XX Festivala “Zlatna iskra“, najavio je Bjeletić i istakao da će grad podržati tu manifestaciju.

Zahvaljujući na ljubaznoj dobrodošlici, Hu Peiyan, zamenica predsednika šangajske Fondacije za kulturni razvoj izrazila je zadovoljstvo zbog dugogodišnjeg prijateljstva dvaju pozorišta i njihovoj saradnji koja ima perspektivu. Veliki značaj u funkcionisanju rada svakog pozorišta pored podrške i pomoći države, važnu ulogu imaju i drugi oblici podrške koji su jako važni za razvoj ustanove kulture. 

O saradnji dugoj čitavu deceniju sa Šangajskim lutkarskim pozorištem i učešćima na festivalima kod nas i u Kini, govorila je direktorka pozorišta Jelena Stojanović Patrnogić koja je rekla da je poseta organizovana na inicijativu Šangajskog pozorišta sa ciljem boljeg  upoznavanja i razumevanja menadžmenta u kulturi kao i organizacija Međunarodnog festivala “Zlatna iskra“.

Saradnja šangajskog lutkarskog pozorišta i Pozorišta za decu Kragujevac traje od 2008. godine i za to vreme naše pozorište je četiri puta učestvovalo na festivalu “Zlatna iskra“. U svakoj od poseta naučili smo nešto novo o samoj organizaciji festivala koja je na visokom nivou, rekla je He Xiaoqiong, direktorka Šangajskog lutkarskog pozorišta. Osvojena specijalna nagrada kragujevačkog pozorišta na četvrtom festivalu u Šangaju predstavlja veliku platformu za nastavak i razvoj naše saradnje, dodala je direktorka Šangajskog pozorišta i pozvala predstavnika grada i kragujevačko pozorište na festival sledeće godine.

Inače, kvalitetnim predstavama Pozorište za decu više puta učestvovalo na priznatim međunarodnim festivalima i do sada oko 50 osvojenih nagrada. Glumci ovog pozorišta godišnje odigraju 170 izvođenja a pozorište poseti i preko 40 hiljada posetilaca.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.