Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 19:58

Preduzeće za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ostalo i bez prihoda i bez pomoći države

"Radnici preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Grafopromet iz Kragujevca ostali su bez zarade", rečeno je u Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata (SSS).

Predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je da zbog toga 30 zaposlenih, među kojima je 18 invalida, od kojih je 13 osoba sa posebnim potrebama, nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice.

"Problem je nastao zbog epidemije i prekida privrednih aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i prekida rada državnih institucija za koje Grafopromet radi, ali je dodatno iskomplikovan zbog nebrige države prema preduzeću koje je u stoprocentnom vlasništvu Republike Srbije", rekao je Ristić.

On je precizirao da Grafopromet nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, navodeći da se taj program odnosi samo na privatna preduzeća. U Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 u državnom vlasništvu, a ostala su privatna.

"Radnicima Grafoprometa je neshvatljiva podela po kojoj država daje novac privatnim preduzećima, ali ne i onima koja su u njenom vlasništvu. Takvom uredbom, ovih 16 preduzeća je isključeno iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita, a ovom stanju doprinose i milionski dugovi koje državne institucije imaju prema Grafoprometu za realizovane poslove", rekao je Ristić i zapitao da li to znači da preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.