Preduzeća privatnicima, ulice radnicima

Izvor: Politika, 14.Jun.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeća privatnicima, ulice radnicima

Na odluku kragujevačke vlasti da najveći deo komunalnih delatnosti prepusti privatnim firmama, odgovorićemo masovnim uličnim protestima, poručuju iz Sindikata komunalaca Srbije

KragujevacOdluka gradske vlasti o racionalizaciji javne potrošnje i konsolidaciji javnih i komunalnih preduzeća, koja podrazumeva poveravanje najvećeg dela komunalnih delatnosti privatnim firmama i otpuštanje znatnog broja radnika, izazvala je veliko nezadovoljstvo sindikata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zastupa interese zaposlenih u tom sektoru.

Sa jučerašnjeg sastanka u Kragujevcu, Sindikat komunalaca Srbije poručio je da će, ukoliko se „kragujevački recept” bude primenjivao i u drugim gradovima, organizovati proteste širom zemlje.

– Nećemo imati drugog izbora nego da radnike izvedemo na ulicu. Naša organizacija ima 70.000 članova – podsetio je Milan Grujić, predsednik Sindikata komunalaca.

Prema rečima Branka Petrašinovića, predsednika Sindikata komunalaca Šumadijskog okruga, protesti su nužni da bi se predupredio „niz loših posledica” odluke o ulasku privatnog sektora u javnu komunalnu delatnost.

– Cene usluga biće veće kada poslove preuzmu privatne firme, a to bi moglo da dovede do socijalnih nemira. Nemamo ništa protiv privatnog sektora i investicija, ali osnovne komunalne delatnosti moraju da ostanu pod upravom gradova i opština. A problem viška radnika treba da se rešava kroz adekvatan socijalni program – naveo je Petrašinović.

Odluka o racionalizaciji i konsolidaciji izazvala je nezadovoljstvo i u mnogim javnim i komunalnim preduzećima, naročito onima koja su „viđena” za gašenje.

– Svi gradovi i opštine imaju preduzeće kakvo je Preduzeće za izgradnju grada u Kragujevcu. Ona artikulišu sve investicije jedne lokalne samouprave i ne vidim kako ih je moguće ugasiti – naglasio je Dragoslav Ilić, pomoćnik direktora kragujevačkog Preduzeća za izgradnju grada.

Zbog ogromnih dugova, nenaplativih potraživanja i prekobrojnih radnika koji su, uglavnom, zapošljavani po partijskom ključu, u nekim preduzećima, poput „Čistoće“ i „Zelenila“, već su organizovani štrajkovi, a najavljeni protesti mogli bi se odraziti i na političku scenu Kragujevca, dobrano uzdrmanu posle raspada vladajućeg URS-a i uzleta opozicionog SNS-a.

Pristalice ove dve strane međusobno se optužuju za „politička zapošljavanja“, a pomenuti Vasiljević, do juče prvi saradnik gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, „osumnjičen“ je za šurovanje sa naprednjacima. Naročito posle odluke o racionalizaciji i konsolidaciji koja sadrži bitne elemente premijerovog ekspozea, u kome je, između ostalog, navedeno da zaposlene u javnom treba premestiti u privatni sektor.    

Balast fiktivno zaposlenih

Iako suočen sa brojnim negativnim reakcijama otkako je u sredu „Politika“ objavila tekst „Kragujevačka javna preduzeća prelaze u ruke privatnika“, član gradskog veća Nebojša Vasiljević, autor kontroverzne odluke, ostaje pri svom stavu.

– Moramo da se oslobodimo nepotrebnih izdataka za plate fiktivno zaposlenih i u organima grada i u preduzećima. Od investicija privatnika Kragujevčani mogu da računaju na nove i kvalitetnije sadržaje za koje grad više nema para – pojasnio je ovaj gradski većnik.

Brane Kartalović

objavljeno: 14.06.2014.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.