Predstavom Đavo i mala gospođa otvoren Joakimfest

Izvor: Blic, 07.Maj.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavom "Đavo i mala gospođa" otvoren "Joakimfest"

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je večeras počeo osmi "Joakimfest", festival najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora.

Predstavom "Đavo i mala gospođa" po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Žanka Tomića, a koju izvodi Knjaževski srpski teatar iz Kragujevca otvoren je festival. U konkurenciji ove godine pod motom "Ruženje ružnog" takmičiće se sedam pozorišnih ansambala i to iz Kragujevca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Niša, Kruševca, Beograda i Zenice.

Selektor festivala i direktor Knjaževsko srpskog teatra Dragan Jakovljević rekao je je da je tematika dela koje će publika videti narednih dana, određena "u velikoj meri tragikomičnošću vremena u kojem živimo".

"Teskoba i banalnost svakodnevice, korumpiranost društva, koristoljublje, malograđanski duh, prostakluk i neukus, laž i amoralnost, neprilagođenost i neizvesnost, i nesigurna egzistencija, najčesće su teme predstava ovogodišnje selekcije", izjavio je Jakovljević.

U selekciji za ovogodišnji "Joakimfest" napravljen je presek najaktuelnijih i najboljih dramskih tekstova koji su se pojavili u proteklih godinu dana u režiji.

"Joakimfest" je otvorio ministar kulture Predrag Marković, koji je rekao kako mu se pri izboru predstava posebno svideo odnos klasičnih i savremenih proznih tekstova domaćih autora, među koje je ubrojao i "Život u tesnim cipelama" Dušana Kovačevića.

Ministar je odgledao predstavu teatra-domaćina "Đavo i mala gospođa". U okviru festivalskog programa sutra nastupa Narodno pozorište iz Niša sa predstavom reditelja Andraša Urbana "Ožalošćena porodica", Branislava Nušića.

U ponedeljak je "Put oko sveta" u interpretaciji glumaca Kruševačkog pozorišta i režiji Juga Radivojevića. Učesnici festivala su i Bosansko narodno pozorište iz Zenice, sa komadom "Bizarno" reditelja Petra Kaukova i Ustanova kulture Vuk

Karadzić iz Beograda, sa predstavom "PR ili potpuno rasulo" reditelja Egona Savina.

Sve predstave se igraju na sceni "Joakim Vujić" teatra u Kragujevcu. O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Boro Drašković, dramski pisac Maja Pelević i dramaturg Slavko Milanović.

Povezane vesti: Novosadsko pozorište posle 25 godina u Sarajevu Devet predstava na „Tvrđava teataru“
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.