Predsednica Vlade obišla radove na izgradnji Data Centra u Kragujevcu 

Izvor: RTS, 13.Jun.2020, 15:41

Predsednica Vlade obišla radove na izgradnji Data Centra u Kragujevcu 

Predsednica Vlade Ana Brnabić posetila je i gradilište Data centra u Kragujevcu, koji bi trebalo da bude završen do jeseni. "Kuća podataka" prostiraće se na 14.000 metara kvadratnih i država u njenu izgradnju i opremanje ulaže oko 30 miliona evra. Kancelarija za IT Vlade Srbije saopštila je da je u Kragujevcu, tokom posete premijerke Ane Branbić tom gradu, potpisan Memorandum o razumevanju s kompanijom "Envidija" u oblasti veštačke inteligencije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srpska premijerka Ana Brnabić najavila je da će krajem septembra ili početkom oktobra Kragujevac dobiti najmoderniji Data centar za čuvanje podataka u ovom delu Evrope i navela da se pregovara sa velikim svetskim kompanijam o tome da svoje podatke čuvaju upravo u Srbiji.

Brnabićeva je, prilikom obilaska radova na izgradnji Centra u tom gradu, rekla da se time Srbija stavlja na mapu Evrope kao tehnološki jedna od najnaprednijih i najbezbednijih zemalja, i naglasila da će to pozicionirati Srbiju na potpuno drugi način i promeniti način na koji je strani investitori u proizvodnji ili uslugama ili u informacionim tehnologijama percipiraju.
Navela je da takvi veliki Data centri kakav će biti u Kragujevcu u ovom trenutku postoje samo u Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.
Naglasila je da je Data centar važan i za razvoj elektronske uprave, te navela da postoje zemlje koje čuvaju svoje podatke i podatke svojih građana u nekim drugim zemljama, najčešće u Švajcarskoj, jer misle da je to najbezbedniji način.
"Kada smo postavili elektronsku upravu kao svoj strateški cilj, kako bi promenili državnu upravu i postali servis i građanima i privredi, razmišljali smo da li naše podatke da čuvamo u zemlji ili u drugoj zemlji. Odlučili smo da naše podatke čuvamo u našoj zemlji. Podaci svih građana Srbije zahvaljući Data centru u Kragujevcu biće najbezbedniji mogući. Mi na tome nismo štedeli novac", rekla je premijerka.
Navela je da se trenutno pregovara sa kompanija kao što je IBM, "Majkrosoft", "Orakla" i drugima o tome da čuvaju najvrednije što imaju, a to su podaci, u Data centru u Kragujevcu i da takva odluka znači da je Srbija bezbedna i sigurna zemlja i strateški menja pecepciju Srbije u svetu.
Naglasila je da je Data centar u Kragujevcu važan za celu zemlju, a da Sporazum o saradnji Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije sa "Envidijom" kao jednom od 50 najinovativnijih kompanija na svetu garantuje da će iz Data centra iz KG ići sva infrastuktura za dalji razvoj vestačke intelegencije u Srbiji.
"U Kragujevcu će biti centar za razvoj vestačke inteligencije u Srbiji. To i Kragujevcu daje potpuno drugačiju perspektivu za budući razvoj i perspektivu za mlade u ovom delu Srbije da ostaju upravo ovde", kaže predsednice Vlade Srbije.
Kako je navela, postoje još dva važna projekta, od kojih je jedan izgradnja Centra izvrsnosti zahvaljujući kome će Kragujevac takođe postati i centar za razvoj biotehnologije, bioinženjeringa i svega što se tiče medicinskih nauka, odnosno tehnologije u medicini.
Potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom EnvidijaDirektor Kancelarije Mihailo Jovanović rekao je da je, nakon "Majkrosofta", "Orakla", "Aj-Bi-Ema" (IBM), "Huaveija" i "Nutaniksa", potpisan i Memorandum o razumevanju s kompanijom NVIDIA uspostavljanju platforme za veštačku inteligenciju (AI) kojim se izražava zajednički interes za saradnju u cilju unapređenja nacionalne AI platforme Srbije.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za IT i eUpravu će uložiti napore kako bi se uspostavila državna AI platforma zasnovana na računarima visokih performansi i, zajedno sa "Envidijom", napraviti poseban plan za unapređenje kapaciteta neophodnog za izgradnju jednog od najbržih AI superračunara u jugoistočnoj Evropi.
 "Envidija" će pružiti podršku startap preduzećima i omogućiti obuke u cilju unapređenja tehničkog i primenjenog AI znanja i zajednička istraživanja kako bi se stvorila dodatna vrednost.
Govoreći o potrebni za zapošljavanje novih kadrova, Jovanović je istakao da će iz ugla Državnog data centra u Kragujevcu biti potrebno zapošljavanje 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT-a, mašinstva i energetike.
"Kada su u pitanju, međutim, komercijalni korisnici, očekujemo da dodatna potreba za IT stručnjacima koji bi radili na razvoju, implementaciji i održavanja sistema velikih komercijalnih korisnika bude više stotina. Ovo sigurno znači da će Kragujevac u IKT sektoru postati jedan od najbitnijih centara u Srbiji, ali i u regionu", napomenuo je direktor Kancelarije.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Kragujevac će biti centar za razvoj veštačke inteligencije

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2020

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će centar u Kragujevcu za razvoj veštačke inteligencije tom gradu dati novu perspektivu razvoja i razlog mladima da ostanu u Srbiji..."Zahvaljujući novom sporazumu o saradnji koji je Kancelarija (Vlade Srbije) za e-Upravu potpisala danas sa 'Nvidiom'...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.