Pred Kragujevčanima izložba Transformacija stvranosti

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred Kragujevčanima izložba "Transformacija stvranosti"

Izložba pod nazivom "Transformacija stvarnosti" slikara Milana Pantelića, otvorena je 20. septembra u prostoru multimedijalne galerije "Artium" u Kragujevcu. Ovu nesvakidašnju izložbu je pratio i performans i "a kapela" koncert.
Izložba "Transformacija stvarnosti" je nešto što su Kragujevčani prvi put mogli da vide u svom gradu.

Motiv na slikama su uvek ljudi i njihova egzistencija, slike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muških portreta negde u zarobljenoj stvarnosti.
U vremenu moderne tehnologije, slikar koristi papir, najlon i trake, ispod kojih se kriju lica, koji ne umanjuju da se u trenutku čine živim slikama sa pokretima lica.
Slikar Milan Pantelić kaže da samu tematiku obrađuje sigurno četiri godine: "Prva interesovanja su došla kroz proučavanje savremenog društva, same postmoderne umetnosti. Razmišljam o potrošačkom društvu i problematici čoveka i njegove egzistencije u društvu."
Trinaest umetnina na kojima su su realistični ljudi, bez osmeha, uzdržani, odabrani nasumično, sa prodornim pogledom koji nas dvojako prati - i iz tame i sa svetla, u zavisnosti od prikazane atmosfere.
"Oči koje se kriju ispod njih pojačavaju osećaj neprijatnosti i kao da nas teraju da se osvestimo", napisala je o slikama Maja Živanović novinarka i likovni kritičar.
"Može koliko god ovo izgledalo strašno da bude bilo ko od nas zato što se mi ne pitamo svakodnevno da li mi zaista nosimo maske i pokazujemo svoja prava osećanja. Umetnik je taj koji treba to da prilagodi, pojednostavi i objasni običnom čoveku, da je umetnost zaista za svakog čoveka", smatra Maja Živanović.
Na izložbi, nesvakidašnji performans u postavljenoj slici, a moglo je da se uživa uz muziku "a kapela" koncerta . Organizatori u galeriji "Artium" žele da jednom mesečno, priušte kragujevačkoj publici nesvakidašnje događaje.
"Naša namera i cilj je da imamo savremen, drugačiji pristup samom otvaranju izložbi na nesvakidašnji način, kako se to izvodilo ili izvodi. Želimo da uključimo samog umetnika da učestvuje aktivno u samom performansu", kaže Nevena Kostić direktorka "Artium galerije".
Umetnik svojim likovima oblepljuje lica trakama i novinama, stvarajući opštu sliku, odnosno stanje društva u kome se nalazimo. a poruka njegovog stvaralaštva je jasna - masku može da nosi svako od nas, prikrivajući tako prava osećanja. U ovoj zaista nesvakidašnjoj izložbi Kragujevčani će moći da uživaju narednih deset dana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.