Povećana bezbednost saobraćaja u Srbiji

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana bezbednost saobraćaja u Srbiji

Bezbednost saobraćaja u Srbiji značajno je povećana poslednjih godina, ali je potrebno preduzeti još niz mera kako bi se taj trend poboljšao, ocenili su učesnici desete Međunarodne konferencije "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", koja je pod pokroviteljstvom Auto moto saveza Srbije, održana u Kragujevcu.
Na desetoj Međunarodnoj konferenciji "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je pod pokroviteljstvom Auto moto saveza Srbije, održana u Kragujevcu, ocenjeno je da je bezbednost saobraćaja u Srbiji značajno povećana poslednjih godina.

Učesnici konferencije, dodaju da je potrebno preduzeti još niz mera kako bi se taj trend poboljšao.
"Upotreba sigurnosnih  pojaseva  kod nas je posle velike kampanje sa 10 povećana na 68 odsto. U
svetu je sve ispod 70 procenata loš učinak, a u Švedskoj 95 odsto vozača vezuje pojas. Broj poginulih na 100.000 građana kod nas je sa 10 i po smanjen na devet osoba, a u svetu je 3,2," istakao je Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.
"Pozitivni efekti očekuju se i od izmena Zakona o saobraćaju. Radi se  novi metod prikupljanja podataka po sistemu KADAS gde ćemo imati dži pi es podatke za svaku nezgodu nakon toga kroz bazu podataka ćemo automatski prepoznavati crne tačke na svim putevima u državi", kaže Milan Božović, vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.
"Crne tačke moći će da se rešavaju i po gradovima i po državnim putevima, a uslov za sve je stvaranje sistema da bismo stabilno upravljali bezbednošću saobraćaja", naglašava Vujanić.
Međunarodna konferencija "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" uvršćena je  u najvažnije skupove iz oblasti bezbednosti saobraćaja u regionu.
"Dobrim delom promenili smo ponašanje u saobraćaju i slobodno se može reći da se ono danas razlikuje od pre petnaestak godina, a u prethodne četiri godine uspostavili smo pozitivan trend opadanja broja nastradalih u saobraćaju", naglasio je Krsto Lipovac, predsednik Naučnog odbora Konferencije.
Deseta međunarodna Konferencija u Kragujevcu okupila je 300 učesnika, domaćih i stručnjaka iz okruženja. Predsednik Organizacionog odbora Konferencije, Miladin Nešič  istakao je da su razmenjena značajna iskustvaizmeđu predstavnika lokalne zajednice i ostvarena bolja saradnja.
rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.