Potraga za trojicom radnika u Kragujevcu, počeo uviđaj

Izvor: RTS, 01.Mar.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za trojicom radnika u Kragujevcu, počeo uviđaj

Dronovi i jedno robot-vozilo angažovani su u potrazi za trojicom radnika iz Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu koji su nestali nakon jučerašnje eksplozije. Dvadeset pet hospitalizovanih pripadnika Vojske Srbije i MUP-a dobro su i van životne opasnosti. Verovatnoća da bude još eksplozija minimalna, što omogućava još intenzivniju pretragu terena. Istražni organi počeli uviđaj.
21.20 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije sa uviđaja nakon eksplozija u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu. 

18.50 - Porodicu poginulog potpukovnika Miroslava Perišića i povređene obišao je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

17.10 -  Nakon stvaranja uslova za bezbedno vršenje uviđaja, na mesto nesreće izašli nadležni istražni organi, pripadnici Policijske uprave Kragujevac i Vojne policije.
16.50 - Premijer Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici tragično nastradalog potpukovnika Miroslava Perišića.
15.20 - Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pukovnik Mihailo Zogović, ističe da je verovatnoća naknadnih eksplozija minimalna, što omogućava još intenzivniju pretragu terena. 
14.50 - Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović posetili su na Vojnomedicinskoj akademiji dvojicu vatrogasaca koji su povređeni prilikom gašenja požara i otklanjanja posledica eksplozije. 
13.50 - Za sada nismo uspeli da ostvarimo kontakt sa nestalim licima, kaže pukovnik Mihailo Zogović. Od 25 osoba koje su povređene juče tokom gašenja požara, na VMA je prebačeno 10, svi su stabilnom stanju i van životne opasnosti.
Potraga za trojicom radnika koji se vode kao nestali još traje.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pukovnik Mihailo Zogović, rekao je da je u toku raščišćavanje ruševina, na čemu su angažovani svi kapaciteti Vojske Srbije: dronovi, specijalna vozila, obučeni psi.
Za sada nismo uspeli da ostvarimo kontakt sa nestalim licima, niti imamo bilo kakvu informaciju o njima, rekao je Zogović dodajući da će uložiti sve napore i intenzivnije raditi kako bi bile pronađene nestale kolege.
Od 25 osoba koje su povređene juče tokom gašenja požara, na VMA je prebačeno 10 osoba. Petorica vatrogasaca su otpuštena kući, a na klinikama kragujevačkog Kliničkog centra ostalo je još 10 pacijenata.
Svi oni su pod stalnom opservacijom lekara i njihovo stanje se pomno prati, rekao je direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović. Inače, prema njegovim rečima, i pacijenti koji su prebačeni na dalje lečenje u Beograd su stabilno i van životne opasnosti.
Zogović ističe da je verovatnoća naknadnih eksplozija minimalna, što omogućava još intenzivniju pretragu terena.
Nakon što su se stekli uslovi za bezbedno vršenje uviđaja na mesto nesreće izašli su nadležni istražni organi, pripadnici Policijske uprave Kragujevac i Vojne policije.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je ranije da je on lično formirao komisiju koja će istražiti uzroke nesreće.
Predsednik komisije je brigadni general Mile Jelić, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse, a u komisiji su stručnjaci za problematiku municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Vojnotehničkog instituta.
Takođe, ministar odbrane je naložio vanredni inspekcijski nadzor koji sprovodi Inspektorat odbrane.

eksploziji koja se dogodila juče u vojnom objektu u Kragujevcu oko 15.30 poginula je jedna osoba, dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno tokom gašenja požara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Nadležne službe MUP-a i Ministarstva odbrane i dalje tragaju za nestalim pripadnicima Tehničko-remontnog zavoda kapetanom Darkom Kostićem i civilima Dejanom Kovačevićem i Željkom Nikolićem.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i gradonačelnik Radomir Nikolić obišli su u Kragujevcu povređene i razgovarali sa lekarima. Oni su izjavili saučešće porodici preminulog potpukovnika Vojske Srbije Miroslava Perišića.
Povređene je obišao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i porodicu poginulog potpukovnika i izrazio im saučešće.
Diković je obišao i Tehničko-remontni zavod, gde su ga o detaljima eksplozije upoznali direktor Zavoda potpukovnik Dušan Kovarbašić i njegovi saradnici.   
Do eksplozije je došlo juče u 13.20 u Tehničko-remontnom zavodu u objektu A-28, namenjenom delaboraciji municije, a zatim je požar zahvatio objekte A-28 i A-27.
Vatrogasne ekipe sastavljene od pripadnika MUP-a i pripadnika vatrogasne jedinice TRZ Kragujevac pristupile su gašenju požara, kada je, u 13.45, došlo do druge eksplozije.
Dvojicu vatrogasaca, koji su povređeni prilikom gašenja požara i otklanjanja posledica eksplozije, posetili su na Vojnomedicinskoj akademiji ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Đorđević je naveo da je eksplodirao magacin sa tromblonskim minama i drugim jakim eksplozivnim i ubojitim sredstvima, koja su bila predviđena za rasklapanje i uništenje.
Požar je lokalizovan oko 17 sati, a gasilo ga je 40 vatrogasaca, pripadnika vojske i zaposlenih Tehničko-remontnog zavoda.
Grupa od 74 radnika se posle eksplozije sklonila u poseban objekat Zavoda, gde su se nalazili sve do evakuacije. Oni su bili odsečeni jer se do njih nije moglo doći zbog teškog terena i opasnosti od novih eksplozija.
Pukovnik Mihailo Zogović iz Uprave za odnose sa javnošću izjavio je ranije da zonu eksplozije nadleću četiri drona i da je u toj potrazi upotrebljeno jedno robot-vozilo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istražni organi počeli uviđaj u Zavodu u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2017

Nadležni istražni organi, pripadnici Policijske uprave Kragujevac i Vojne policije, izašli su na teren, na mesto nesreće u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, i započeli uviđaj, nakon što su se stekli uslovi za bezbedno obavljanje tog posla. Kako je saopšštilo Ministarstvo odbrane, a u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.