Postignut dogovor sa ratarima

Izvor: RTS, 28.Apr.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor sa ratarima

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ratari postigli sporazum o isplati subvencija. Odblokirani svi putevi. Dogovoren kombinovani model subvencionisanja, rekao ministar Dušan Petrović.

19.00 - Uklonjena blokada na putu Zrenjanin - Beograd kod sela Stajićevo.

17.04 - Uklonjena blokada na magistralnom putu Kragujevac-Topola kod sela Cerovac, javlja dopisnik RTS-a.

16.20 - Postignut >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovor između predstavnika ministarstva poljoprivrede i ratara, javlja reporter RTS-a.

15.31 - Predstavnici poljoprivrednika ušli u zgradu Vlade gde treba da počnu pregovori o njihovim zahtevima.

Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu. Nakon dogovora, svi putevi u Srbiji su odblokirani.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu.

Ministar je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

Dušan Petrović je naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije. "Ostaje uslov za ostvarivanje subvencija, da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga", dodao je Petrović.

Ministar poljoprivrede je naveo da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su ispunjena četiri zahteva poljoprivrednika i da se može očekivati deblokada i normalizacija saobraćaja.

Predstavnici paora i Ministarstva sinoć, posle više od tri sata pregovora, nisu uspeli da postignu dogovor o načinu isplate subvencija, zbog čega su poljoprivrednici ponovo blokirali pojedine puteve.

Zbog protesta bili su blokirani putevi Kragujevac - Mladenovac, Novi Sad - Srbobran, Novi Sad - Bački Maglić i Subotica - Palić. Ostali putevi u Vojvodini ranije su odblokirani.

Ratari su, u zanak upozorenja, od 11 do 12 časova, držali u blokadi saobraćaj na magistralnom putu Zrenjanin-Beograd, posle čega je 25 traktora parkirano pored puta.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.