Posle Beograda ekološku garažu dobio i Kragujevac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2020, 14:58

Posle Beograda ekološku garažu dobio i Kragujevac

Prva javna ekološka garaža van Beograda nalazi se u Kragujevcu a sa skoro 200 parking mesta u centru rešava i problem parkiranja u samom jezgru grada. Ekološka garaža specifična je i po tome što energiju crpi iz solarnih panela pa je i samoodrživa a na samom vrhu nalazi se i zeleni krov sa biljkama.

Na lokaciji gde je nekad bilo 45 parkinga mesta izgrađena je prva ekološka garaža u Šumadiji sa skoro 200 mesta u samom centru Kragujevca. Garaža radi 24 sata, ima pet spratova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << solarne panele i zeleni krov.

"Ovo je objekat drugi u Srbiji a posle Beograda prvi i jedan od retkih na Balkanu ovakvog tipa i to jeste prosto cilj da Kragujevac bude prepoznat kao grad koji vodi računa o zaštiti životne sredine i da jednostavno pokažemo da se trudimo da ispratimo i neke nove trendove i neka nova dostignuća u tom segmentu", kaže direktor JKP Šumadija, Kragujevac, Nemanja Dimitrijević.

"Mi kada razmišljamo o bilo kom projektu u obavezi smo da razmišljamo na malo duži period a ne samo narednih pet ili deset godina nego zaista duži period, pratimo svetske trendove i ekologiju koja jeste ugrožena modernim stilom života. Ovo je samo jedan od projekata u nizu koji će pratiti taj neki zadati pravac", dodaje gradonačelnik Kragujevca,Nikola Dašić.

Ekološka garaža je samoodrživa jer crpi energiju od solarnih panela postavljenih na krovu kapaciteta 72 kilovata.

"Pored tih solarnih panela na krovu garaže nalazi se i zelena oaza a na svakom spratu se nalaze i odeljci sa biljkama. Imamo i punjače za električne automobile i cela stvar u vezi sa tom energijom je očuvanje prirodnih resursa i to je ono što je najbitnije u današnje vreme gde je velika potrošnja resursa i onda se ide na sve te alternativne izvore energije", kaže  ekolog i rukovodilac sektora Čistoća, JKP Šumadija Kragujevac, Marija Nikolić.

Ekološka garaža u Kragujevcu energetski efikasna sa sopstvenim sistemom za napajanje električne energije koštala je tri miliona evra a finansirana je iz dugoročnog investicionog kredita.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.