Ponovo dekan, a optužen za Indeks

Izvor: B92, 19.Maj.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo dekan, a optužen za "Indeks"

Kragujevac -- Za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu ponovo je izabran dosadašnji dekan Predrag Stojanović, koji je jedan od 87 optuženih u aferi "Indeks".

Savet Pravnog fakulteta u Kragujevcu izabrao je za dekana te visokoškolske ustanove dosadašnjeg dekana i redovnog profesora Predraga Stojanovića, jednog od 87 optuženih u aferi "Indeks", koja je otkrivena pre pet godina i još je bez sudskog razrešenja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Savet fakulteta je Stojanovića izabrao na jučerašnjoj sednici u redovnom izboru, a prvi put je za dekana bio izabran 2009.

Optuženi, među kojima je 19 profesora, najviše s Pravnog fakulteta u Kragujevcu, terete se da su primali mito da bi studentima omogućili polaganje ispita.

Optuženima u aferi "Indeks" sudi se u Višem sudu u Smederevu od 2009. godine, a optužnica protiv 87 osoba, među kojima su i studenti i posrednici iz izvannastavnog osoblja, podignuta je za 122 krivična dela.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je u septembru 2010, povodom aktuealizovanja afere "Indeks" u Kragujevcu, da ostaje pri ranijem stavu da svi profesori imaju ista prava kao i ostali dok sud ne donese presudu.

"Ukoliko unutar kolektiva postoje neki problemi, neko od nastavnika smatra da nije izabran u skladu sa aktima fakulteta, postoji prosvetna inspekcija, koja će na zahtev bilo kog profesora proveriti stanje, a i na samim fakultetima postoji sud časti, tako da ima rešenja da se na više načina utvrdi stanje", rekao je tada Obradović novinarima u Kragujevcu.

Okružno javno tužilaštvo u Smederevu podglo je 17. avgusta 2007. optužnicu protiv 41 osumnjičenog za umešanost u aferu kupoprodaje diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu, od kojih je 23 profesora na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Beogradu i Nišu.

Afera "Indeks" na Pravnom fakultetu u Kragujevcu otkrivena je 20. februara 2007. kada je zbog sumnje da su prodavali i kupovali ispite i diplome, uhapšeno 10 osoba, među kojima osam profesora, a do kraja marta u pritvoru se našlo 15 tadašnjih i dva bivša predavača na toj visokoškolskoj ustanovi.

Među prvima koji su uhapšeni zbog sumnje za kupoprodaju ispita su tadašnja pomoćnica ministra prosvete i profesorka Rimskog prava Emilija Stanković, dekan i profesor Ekonomske politike Sveto Purić, prodekan koji je držao predmet Pravo industrijske svojine -autorsko pravo Božin Vlašković.

U prvoj grupi uhapšeni su i profesori Međunarodnog javnog prava Ivan Čukalović, Krivičnog prava Dragana Petrović, Ustavnog prava Dragan Bataveljić, Uvoda u pravo Srđan Đorđević, šef studentske službe Zoran Simić, svi iz Kragujevca i osoba bez zaposlenja, kako je tada saopšteno, Saša Jovanović iz Velike Plane.

Tri dana kasnije, policija je uhapsila još tri profesora - Međunarodnog privatnog prava Milenu Petrović, Obligacionog i Crkvenog prava Nenada Đurđevića, kao i profesorku Nemačkog jezika koja je angažovana po ugovoru Jasminu Nektarijević.

Boro Čejović koji je predavao Krivično pravo i koji je bio prodekan u dva mandata od 1976. do 1981. godine i dekan u sedam mandata na kragujevačkom pravnom fakultetu od 1985. do 1998. godine, uhapšen je 9. marta.

Krajem marta uhapšeno je još pet profesora, među kojima su dvojica bivških - dekan Pravnog fakulteta u Nišu Miroljub Simić i Radomir Stojanović iz Novog Sada, ali i Radoje Brković koji je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu predavao Radno pravo, profesor Privrednog prava Miodrag Mićović i profesor Naslednog prava Slobodan Svorcan, koji je istovremeno obavljao funkciju predsednika Saveta Pravnog fakulteta - najvišeg organa upravljanja.

Krajem juna od ukupno uhapšenih 17 profesora, njih četvoro Svorcan, Simić, Nektarijević i Stojanović pušteni su da se brane sa slobode.

Krajem jula, istraga zbog sumnje da su umešani u aferu "Indeks" pokrenuta je protiv još petoro profesora i jednog advokata iz Kragujevca, ali oni nisu uhapšeni.

Istraga je pokrenuta i protiv penzionisanog profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu Branislava Markovića, kao i protiv aktuelnih profesora Nevenke Bačanin i Nade Todorović.

Pokrenuta je istraga i protiv dvojice profesora beogradskog Pravnog fakulteta Olivera Antića i Slobodana Panova, kao i protiv advokata iz Kragujevca Zvonimira Markovića, koji je i predsednik Advokatske komore Šumadije i Pomoravlja.

Afera nije mimoišla ni diplomirane pravnike Vladimira D. koji je radio u Velikoj Plani i policijskog službenika u Smederevu Nenada O., inspektora policije u Požarevcu Dejana Atanackovića, vlasnika fotokopirnice u Kragujevcu Rajka Ćosovića, penzionisanog vozača na kragujevačkom Univerzitetu Miroslava Galjaka, vlasnika menjačnice u Velikoj Plani Zorana Kovačevića.

Ta afera "zakačila" je i referenta na beogradskom Pravnom fakultetu Branislava Stojkovića i studenta Novaka Purića, dekanovog sina, referentkinju u studentskoj službi u Kragujevcu Oliveru Kojić i vodoinstalatera Andriju Tomovića.

Pravni fakultet u Kragujevcu je, u pokušaju da se oporavi, raspisao konkurs za prijem 12 profesora za isti broj predmeta, kako bi mogao da ispuni uslov za dobijanje akreditacije, a jedan od uslova za to je da sve predmete ima najmanje 70 odsto zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.