Položen kamen temeljac za Reciklažni centar u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 23.Apr.2016, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položen kamen temeljac za Reciklažni centar u Kragujevcu

U prisustvu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića sa saradnicima, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i ravnomerni i održivi razvoj Vladimir Maksimović i direktor JKP “Čistoća“ položili su kamen temeljac za izgradnju Reciklažnog centra. Objekat se gradi na loakciji JKP “Čistoća“ u Industrijskoj zoni i prostiraće se na 10 hiljada kvadrata, a vrednost investicije je preko 45 miliona dinara.

Izgradnju Reciklažnog centra većinom finansira Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << poljoprivrere i zaštite životne sredine, sredstvima koja su povučena iz nekadašnjeg Fonda za zaštitu životne sredine. Posle dugo vremena, gašenja ovog Fonda i uz brojne probleme uspeli smo da odblokiramo sredstva i krenemo sa izgradnjom Reciklažnog centra, koji predstavlja samo parče slagalice u sistemu upravljanja otpadom, objašnjava Vladimir Makismović.

Od izuzetne važnosti je da smanjujemo količine otpada koji završava na našoj deponiji, ali i da naše JKP “Čistoća“ može da prihoduje od reciklabilnog otpada. Centar će biti izgrađen po najsevremenijim standardima, kaže Makismović i dodaje da u narednom periodu ostaje da rešavamo sistem odlaganja otpada što ćemo uraditi nabavkom kamiona i kontejnera.

Završetak izgradnje objekta koji će imati montažnu halu za odlaganje otpada, bokseve za kabasti otpad i presovani materijal, skladišta za otpadno ulje, farbe i kućnu hemiju, plato za otpadne gume i ostalo što treba da sadrži jedan standardizovani Reciklažni centar, očekuje se na jesen.

JKP “Čistoća“ je odlaganje smeća do sada obavljala u neprilagođenim uslovima i na više lokacija. Plastični otpad se nosio na deponiju u Jovanovcu, a kartonska ambalaža razvrstavana je u Čistoći. Izgradnjom Reckližanog centra, sav otpad, plastika, papir, karton, gume recikliraće se savremenom tehnologijom, razvrstavati i odlagati na jednom mestu, kaže Radosav Matić, direktor JKP “Čistoća“. Primarnu seleciju vršiće građani, u za to odeđenim kontejnerima na teretiroriji grada, a ono što oni ne budu mogli da razdvoje uradićemo mi u novom centru. Na osnovu prodaje recikliranog materijala, kompanijama u zemlji ili svetu, koje se bave njegovom daljom preradom JKP “Čistoća“, će prema Matićevim rečima, u početnoj fazi rada moći da prihoduje do 30 miliona dinara godišnje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.