Poljoprivrednici Šumadije ostvarili suficit

Izvor: Glas javnosti, 14.Mar.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici Šumadije ostvarili suficit

KRAGUJEVAC - Poljoprivrednici Šumadije i Pomoravlja izvezli su u prošloj godini proizvode u vrednosti od 5,3 miliona dolara i u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvarili suficit od 800 hiljada dolara, izjavila je projekt menadžer Regionalne privredne komore u Kragujevcu Ružica Stančić.

"Za razliku od ranijih godina, kada je poljoprivreda ovog Regiona beležila spoljnotrgovinski deficit, 2010. godinu karakterišu pozitivni trendovi", ocenila je Stančićeva i naglasila da je izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << duplo povećan u odnosu na 2009. godinu, dok je uvoz smanjen za 26,4 odsto i vredan je 4,5 miliona dolara.

Prema njenim rečima, najviše su izvozilo voće i to jabuke, maline, kupine i višnje, ali i kukuruz, meso i povrće i to na tržista Ruske federacije, Francuske, Italije i Nemačke, dok je u uvozu prednjačilo povrće.

Kragujevac, kao centralna opština Šumadije, u odnosu na druge gradove u Srbiji značajno prednjači po ulaganjima u poljoprivredu. Pored toga 2011. godinu grad je proglasio Godinom šumadijskih sela sa ciljem da se poljoprivrednici aktivnije uključe u rad mesnih saveta kako bio one prioritete koje predlože, grad ispoštovao i izašao u susret njihovim potrebama.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika Kragujevca za oblast poljoprivrede, Snežane Živanović Katić gradska uprava je tokom krizne 2010. godine uspela da izmiri sve obaveze prema individualnim poljoprivrednim domaćinstvima.

Prema njenim rečima, u ovoj godini iz agrarnog budžeta, Kragujevac će subvencionisati poljoprivredna domaćinstva sa pet miliona dinara i reč je o bespovratnim sredstvima, namenjenim pre svega razvoju stočarstva i povrtarstva, ali i za osiguranje useva.

Tu odluku o realizaciji podsticajnih mera u poljoprivredi nedavno je donelo gradsko veće Kragujevca i ona se odnosi na one koji nemaju neizmirena dugovanja prema Odeljenju za poljoprivredu i Direkciji za robne rezerve.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.