Podrška na putu do potomstva

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška na putu do potomstva

Na današnji dan, 1978. godine, rođena je Luiza Braun, tada prva beba u svetu, koju su roditelji dobili zahvaljući vantelesnoj oplodnji. Sa sterilitetom se danas u Srbiji bori oko 400.000 parova. Šabac i Kragujevac su među gradovima koji finansijski pomažu sugrađanima da ostvare svoje snove.
Mirjana Pantelić i njen suprug žele da prošire porodicu. Najveća želja im je da desetogodišnji Boris >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobije brata ili sestru.

"Sa jednom platom je jako teško uspeti da se izborimo, da isfinansiramo pokušaj vantelesne oplodnje koji je prilično skup, to je jako teška i naporna i stresna borba, kako psihički tako i fizički, neke žene jako teško podnose i tu terapiju, stimulacije, ja bih stvarno želela svim budućim mamama koje se bore, da u toj borbi uspeju i istraju", kaže Mirjana Pantelić iz Šapca.
Da bi pomogao svojim sugrađanima, Kragujevac je prvi počeo da izdvaja sredstva iz gradskog budzeta za finansiranje troškova vantelesne oplodnje.
"Za ove četiri godine, finansirano je oko 60 parova, izdvojeno je od prve godine 10 miliona, a zatim smo se prilagođavali budžetu, za ovu godinu, 2,5 miliona, za 20 parova, planirana su finansijska sredstva i uspešnost VTO je negde oko 13 procenata, imamo 8 beba rođenih za svo ovo vreme", kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo.
Svaka priča je različita, a cilj isti. Između želje i neizvesnosti, nade i straha od neuspeha, analiza, prikupljanja dokumentacije, terapije i čekanja, pored podrške partnera i okoline, i finansijska podrška grada, mnogo znači.
"Ja se borim 24 godine, ovo mi je četvrti pokušaj, ovo je nešto neopisivo zaista, veoma, veoma sam srećna", kaže Mirjana Tomić iz Šapca.
Za finansiranje troškova vantelesne oplodnje, iz Gradskog budzeta u Šapcu, ove godine, za 13 parova izdvojeno je više od tri miliona dinara.
"Mislim da je to od mnogih mera kojima Grad Šabac podržava porodicu, ovo jedna od najvažnijih mera, zato smatramo da je porodica osnova društva, naravno, a ono što je najvažnije jeste potomstvo, jesu deca i borba za njih", navodi Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
O svom iskustvu u procesu vantelesne oplodonje Šapčanka Dragana Jocić, napisala je knjigu. "Razotkrivanje duše" posvetila je svojoj deci ali i budućim mamama i tatama, da bi ih ohrabrila, da od svog cilja ne odustanu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.