Počela sa radom Regionalna citološka laboratorija u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 16:26

Počela sa radom Regionalna citološka laboratorija u Kragujevcu

U cilju prevencije raka grlića materice, a u skladu sa Nacionalnom strategijom i Uredbom ministarstva zdravlja, planirano je otvaranje 15 Regionalnih citolaboratorija u Srbiji.

Dom zdravlja Kragujevac među prvima je, posle Doma zdravlja u Nišu, danas otvorio Regionalnu citološku laboratoriju, u kojoj će se obavljati citološka dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice, za ciljnu populaciju žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz 14 gradova i opština šumadijskog i pomoravskog okruga.

Svečanom obeležavanju početka rada, pored direktora i predstavnika zdravstvenih ustanova Šumadije i Pomoravlja, prisustvovala je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, dr Verica Jovanović.

Kako je istakla, otvaranjem regionalnih citolaboratorija pojačavaju se kapaciteti sistema zdravstvene zaštite za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice.

Od početka januara, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropske asocijacije za kontrolu raka, u svim zemljama se posebno promovišu aktivnosti za rano otkrivanje raka grlića materice, pa tako i u Srbiji. Otvaranjem ove Regionalne citolaboratorije, mi ćemo na teritoriji šumadijskog i pomoravskog okruga da intenziviramo sprovođenje organizovanog skrininga", rekla je Jovanović.

U našoj zemlji godišnje, kako je navela, u proseku više od 400 žena izgubi život, a više od jedne žene umre upravo od raka grlića materice.

"Kada se dijagnostikuje na vreme, smrtni ishod zbog ove bolesti se može sprečiti. Više od 50.000 žena iz ova dva okruga godišnje će biti obuhvaćeno skriningom. U velikom zamahu je i vakcinacija HPV vakcinom protiv humanog papiloma virusa. Vakcinacija dece uzrasta od 9 do 19 godina, a najbolje da to bude u 7. razredu, dugotrajna je investicija za zdravlje naše nacije", poručila je direktorka Insituta za javno zdravlje Srbije.

Jovanović je dodala da uz veliku podršku Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, svi zdravstveni radnici u Srbiji kao i lokalne samouprave, učestvuju u promovisanju ranog skrininga za otkrivanje raka grlića materice.

Direktor Doma zdravlja Kragujevac Vasilije Antić istakao je da će otvaranje Regionalne citološke laboratorije u tom gradu mnogo značiti ženama sa teritorije šumadijskog i pomoravskog okruga.

Ginekolozi iz 14 domova zdravlja u ova dva okruga će pozvati žene od 25 do 60 godina na preventivne preglede, a pločice sa uzetim brisom biće poslate u Regionalnu citološku laboratoriju koja od sada postoji u okviru Doma zdravlja Kragujevac.

Mi smo obučili osam citoskrinera koji su dobili sertifikate i pet ginekologa koji će raditi kao supervizori. Značaj je veliki jer ćemo tako otkriti na vreme ukoliko ima nekih promen. a U Srbiji oko 1.000 žena oboli od karcinoma grlića materice, koji je najčešći kod ženske populacije od ostalih vrsta karcinoma. Mi smo opremili ovu novu citolaboratoriju, uveli smo informacioni sistem i spremili smo se to radimo na profesionalnom nivou a na zadovoljstvo žena iz ova dva okruga", rekao je direktor kragujevačkog Doma zdravlja.

Na obeležavanju početka rada Regionalne citolaboratorije prisutnim direktorima i predstavnicima domova zdravlja iz Šumadijskog okruga (Aranđelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Knić, Rača) i Pomoravskog okruga (Jagodina,Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac, Rekovac) kao i zdravstvenih ustanova u Kragujevcu, predočene su aktivnosti koje se sprovode za edukaciju žena u njihovim sredinama, kako bi ih se što više odazvalo skriningu u narednom periodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.