Pobednici Šljivika

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednici "Šljivika"

Glasovima gledalaca izabrani pobednici serijala "Šljivik". Čuvari narodne baštine iz Kragujevca, Bačke Palanke i Sirogojna. Danica Krstić pobednica u kategoriji vokalnih solista.

Gledaoci Radio-televizije Srbije večeras su SMS glasovima u direktnom prenosu emisije "Šljivik" odlučili ko su najuspešniji solisti i grupe izvorne narodne muzike naše zemlje i ponosni nosioci titule "Čuvar narodne baštine".

Izuzetno talentovana Danica Krstić iz Kragujevca najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je čuvar narodne baštine u kategoriji vokalnih solista.

Danica Krstić je rođena 25. novembra 1995. godine. Pevanjem se bavi od svoje pete godine. Učenica je trećeg razreda Muzičke škole "Dr Miloje Milojević" i aktivan je član Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević".

Voli etno muziku i želi da sačuva tradiciju balkanske i srpske muzike. Nastupala je širom Srbije kao gost Biljani Krstić, Jeleni Tomašević...

Učestvovala je na otvaranju Dečje svetske olimpijade u Češkoj - Brno 2004. godine, na festivalima "Čarolija" i "Deca pevaju hitove". Želi da upiše etno-smer na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

U konkurenciji vokalnih solista pobedila je Danica Krstić iz Kragujevca sa pesmom "Kiša pada, trava raste".

Najbolja izvorna pevačka grupa je muška pevačka grupa "Konak" iz Gajdorbe kraj Bačke Palanke, a u kategoriji narodne igre pobedili su njihovi sugrađani KUD CTKU "Kosta Abrašević", takođe, iz Bačke Palanke koje čini osam parova i pratnja uz gajde i tamburaški orkestar.

Aco Marković iz Sirogojna na dvojnicama, sa pesmom "O moj mile al si lep" trijumfovao je u kategoriji sviranje na narodnim instrumentima.

Posle nekoliko meseci audicija i takmičenja gledaoci Javnog medijskog servisa izabrali su najbolje soliste i grupe tradicionalne muzike kojima je pripala prestižna titula "čuvar narodne baštine" uobličena i u vajarsko delo, dar RTS-a pobednicima prvog serijala "Šljivik".

U finalu emisije gledaoci su imali priliku da uživaju i u numerama specijalnih gostiju emisije Bore Dugića, Dragoslave Radosavljević Cakane, Dobrivoja Topalovića i nacionalnog ansambla "Kolo", a na samom početku dobru atmosferu su napravili hor RTS-a "Kolibri" koji su premijerno otpevali jedinstven splet narodnih pesama.

Prvi serijal jedinstvenog programa koji neguje izvornu narodnu muziku naše zemlje "Šljivik" na RTS-u je zavšren, a od leta nas očekuju nove audicije i nov serijal. Urednici ovog programa su Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović.

Kompletne rezultate finala "Šljivika" možete preuzeti ovde.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kragujevcanka najbolji vokalni solista

Izvor: Radio Centar 987, 15.Jan.2012

Danica Krstic iz Kragujevca, pobednica je u kategoriji vokalnih solista, odlucili su gledaoci Radio televizije Srbije, SMS glasanjem. Danica Krstic iz Kragujevca ponelca je i laskavu titulu cuvar nar..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.