Pašalić: Ministarstvo i neki gradovi bez odgovora o zagađenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Ministarstvo i neki gradovi bez odgovora o zagađenju

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je nezadovoljan odgovorima koje je od nekih gradova dobio povodom postupka kontrole koji je pokrenuo zbog zagađenja vazduha, dok su, kako navodi, od nekih gradova, kao i Ministarstva zaštite životne sredine odgovori izostali.

Zbog velikog zagađenja vazduha Zaštitnik je polovinom januara pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine i gradova Beograda, Pančeva, Niša, Kragujevca, Užica kao i opštine Kosjerić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a rok da dostave obaveštenja o svim činjenicama i okolnostima bio je 15 dana.

Pašalić za Tanjug kaže da je postupak kontrole pokrenuo po pritužbama građana i sopstvenoj inicijativi.

"Možda zvuči previše oštro, ali pravo na život kao jedno od fundamentalnih, i najznačajnije ljudsko pravo, kroz pravo na zdravlje je na taj način bilo praktično ugroženo", rekao je Pašalić Tanjugu odgovarajući na pitanje koja su prava građana bila ugrožena.

On navodi i da je formalno taj postupak kontrole završen, ali faktički nije.

"Nastavićemo dalje da ga vodimo nezadovoljni odgovorima koje smo dobili od pojedinih gradova, a od nekih gradova su odgovori izostali, kao i od Ministarstva", precizira Pašalić.

Dodaje da su izostali odgovori na dva ključna pitanja - o kratkoročnim planovima za zaštitu životne sredine i informisanju javnosti.

"Mi smatramo da je informisanje javnosti u pogledu stanja životne sredine, ili kvaliteta vazduha - najbitnije pogotovo kada su u pitanju kratkoročne mere jer one često podrazumevaju redukcije u pogledu saobraćaja, grejanja, rada industrijskih postrojenja a da bi ih građani prihvatili moraju biti pravovremeno i tačno informisani zašto se tako postupa", kaže on.

Tokom postupka kontrole Zaštitnik građana naišao je na različite podatke i različito ponašanje lokalnih samouprava.

"Najbolja informisanost je u Pančevu, gde je praktično informisanost na dnevnom nivou o stanju kvaliteta vazduha, ne samo po zagađenju zbog drumskog saobraćaja ili grejanja, već i po radu određenih industrijskih objekata", kaže Pašalić.

Dodaje da odgovor još uvek nije dobijen iz Niša, a ističe da je Užice uradilo mnogo na potrebi gasifikacije što je jedan od ekološki najadekvatnijih vidova grejanja.

"Institucija Zaštitnika građana će insistirati na potpunim odgovorima na postavljena pitanja, sa realnim planom, i realnim ostvarenjem tog plana, u kratkoročnom i dugoročnom smislu", kaže on.

Kako je precizirao, insistiraće se na odgovorima koliki su pojedinačni uticaji saobraćaja, industrijskih postrojenja i grejanja, da bi se predupredilo ono što je osnovni zagađivač, a uslediće preporuke.

"Ne samo u pogledu zaštite kvaliteta vazduha Zaštitnik građana otvara postupke praćenja svakog predmeta gde se očekuje da neko kome je upućena preporuka po njoj i postupi", kaže Pašalić i dodaje da se takvim monitoringom prati ispunjenje svih zahteva naloženih preporukom.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.