PROJEKAT ZA ZAŠTITU KULTURNOG NASLEĐA U KRAGUJEVCU

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROJEKAT ZA ZAŠTITU KULTURNOG NASLEĐA U KRAGUJEVCU

KRAGUJEVAC - Nacionalni projekat za zaštitu kulturnog i industrijskog nasleđa u Kragujevcu trebalo bi da bude završen tokom naredne godine, najavio je ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Ministar kulture rekao je danas u Kragujevcu da je uveren da će taj projekat, budući da je od nacionalnog značaja, Vlada Srbije usvojiti bez ikakvih primedbi, kao i da se nada da će ga podržati evropski i IPA fondovi.

Projekat podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << muzejsku zaštitu i revitalizaciju industrijskog nasleđa u kompleksu Kneževog arsenala, prenamenu dela objekata koji će biti dati na raspolaganje Univerzitetu u Kragujevcu, ustanovama kulture i samom gradu, kao i oživljavanje tog prostora dodatnim sadržajima.

- Postoji dobro očuvano jezgro industrijskog centra koje je još 1850. godine planski zamišljeno, a potom ostvarivano, i koje je omogućilo razvoj industrije u Kragujevcu, kao i razvoj građanskog društva i uslove za prosperitet na Balkanu u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka - rekao je Marković.

Grad Kragujevac uložio je znatna sredstva da najveći deo zemljišta i zgrada na tom prostoru prenese u svoje vlasništvo, ali je neophodno da se postigne dogovor s Vojskom Srbije i preduzećima "Energetika" i "Zastava" u vezi s regulisanjem vlasništva nad preostalim objektima.

- Važno je da se utvrdi vlasništvo nad objektima, kako bismo napravili tehničku dokumentaciju. Sigurno je da će sledeće godine biti završen projekat i da će biti spreman da konkuriše za evropske fondove - rekao je Marković.

Knežev arsenal obuhvata 2,6 hektara zemljišta i oko 7.000 kvadratnih objekata. Grad Kragujevac je taj kompleks otkupio od preduzeća "Zastava vozila" 2006. godine.

Knežev arsenal će s prostorom od stare upravne zgrade "Zastave" do "Čaurnice" i drugih objekata nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda biti deo celine koji obuhvata kompleks Miloševog venca, Narodnog muzeja, Crvenog barjačeta, Stare crkve i Stare skupštine u kojoj je 1835. godine donet prvi moderni ustav Srbije.

Staro industrijsko jezgro, jedinstveno na Balkanu, po arhitekturi je identično sa sličnim industrijskim jezgrima Engleske i Nemačke. Na tom prostoru je ovog leta održan međunarodni rok festival, a trenutno se postavlja scenografija za snimanje serije o izgradnji broda Titanik u italijansko-irskoj koprodukciji.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Revitalizacija Kneževog arsenala

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Avg.2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković boravio je danas u Kragujevcu, gde se najpre, u zgradi Grada, susreo sa gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem i njegovim saradnicima..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Marković sa ekipom filma "Led"

Izvor: RTS, 05.Avg.2011, 09:22

Autorska i glumačka ekipa filma "Led" uspela je da malo novca koji je pretekao iz prethodnog perioda stavi u funkciju filmskog projekta, rekao ministar Predrag Marković, koji je posetio filmsku ekipu kod Kragujevca...Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković posetio...

Nastavak na RTS...

Dva puta više naslova za javne biblioteke

Izvor: Beta, 05.Avg.2011

BEOGRAD, 5. avgusta 2011. (Beta) - Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije otkupiće za potrebe domaćih javnih biblioteka 1.327 naslova, odnosno 169.866 primeraka knjiga, rekao je u petak resorni ministar Predrag Marković...U poredjenju s prethodnom godinom biće otkupljeno...

Nastavak na Beta...

Ministar i gradonačelnik posetili ekipu filma “Led“

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Avg.2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sa saradnicima, rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević posetili su i ekipu filma “Led“ u selu Donje Grbice..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.