[POSLEDNJA VEST] Srbija dobila novi aerodrom: Kragujevac MIND počeo sa radom, već poseduje noćni start, u planu izgradnja i asfaltne piste

Izvor: TangoSix.rs, 03.Jun.2023, 12:23

[POSLEDNJA VEST] Srbija dobila novi aerodrom: Kragujevac MIND počeo sa radom, već poseduje noćni start, u planu izgradnja i asfaltne piste

Kako je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) objavila 1. juna, Srbija je dobila još jedan aerodrom. Kragujevačka MIND Korporacija pustila je u rad ranije najavljen, ispostavilo se u dan, aerodrom koji će se nalaziti u okviru njihovog industrijskog parka. Tako će Srbija, u samo nekoliko dana razmaka, dobiti jednu novu betonsku pistu i jedan potpuno novi aerodrom generalne avijacije. Samo godinu dana nakon otvaranja aerodroma u Kruševcu.
Kako stoji u SMATSA-inom NOTAM-u, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << zvaničan naziv novog kragujevačkog aerodroma biće Aerodrom Kragujevac/MIND.
ICAO airport code još nije dodeljen, trenutno se označava sa LYXX. Aerodrom ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu 12/30 dužine 900 metara. Klasifikacija aerodroma obezbeđuje prihvat vazduhoplova težine do 6 tona. Biće odobren za VFR saobraćaj danju i noću. Dakle interesantno je da će Kragujevac već biti poseban po činjenici da mu aerodrom poseduje i noćni start.
Osvetljenje za noćne VFR operacije / Foto: MIND Aviation Operater aerodroma je kompanija MIND Aviation d.o.o. koja posluje u okviru MIND Grupe. Kako je najavljeno u avgustu prošle godine, a kako je preneo portal Gradnja.rs, MIND ima u planu da u budućnosti izgradi asfaltnu pistu, dužine kilometar i po, toranj kontrole letenja, tri hangara, restoran i stanicu za snabdevanje gorivom.

 
The post [POSLEDNJA VEST] Srbija dobila novi aerodrom: Kragujevac MIND počeo sa radom, već poseduje noćni start, u planu izgradnja i asfaltne piste appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Srbija dobila novi aerodrom VIDEO

Izvor: B92, 04.Jun.2023, 11:56

Kako je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) objavila 1. juna, Srbija je dobila još jedan aerodrom...Kragujevačka MIND Korporacija pustila je u rad ranije najavljen, ispostavilo se u dan, aerodrom koji će se nalaziti u okviru njihovog industrijskog parka...Tako će Srbija, u samo nekoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.