Otpremnina+fotelja u državnoj firmi

Izvor: B92, 27.Mar.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpremnina+fotelja u državnoj firmi

Kragujevac -- Zapošljavanje rukovodilaca koji su uz otpremninu napustili preduzeće a potom ponovo našli uhleblje u nekoj državnoj firmi, dugogodišnja je praksa u Kragujevcu.

Država na to nije obraćala pažnju, ili je bila sklona da progleda "kroz prste", pre svega zato što je reč o partijskim kadrovima, piše Poltika.

Tako su pojedinci dobijali državne otpremnine, a u novim državnim preduzećima i dobru platu, i to velikim delom na uštrb onih koji su godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez posla.

Jedan od onih koji su iskoristili ovakav dar državnih organa jeste i Branislav Marković, nekadašnji direktor za finansije i ekonomiju u "Zastava oružju“.

Kada je 2005. odlučio da napusti to državno preduzeće, njemu je, kao i svakom radniku, sledovala otpremnina od 300 evra po godini staža. Za 22 godine rada, Marković je dobio 6.600 evra, a posle šest godina, 2011, ponovo se zaposlio u državnoj firmi, "Metal sistemima“, kao direktor finansija.

"Metal sistemi“ imaju dve proizvodne celine, fabriku lanaca i procesnu opremu, u kojima je, od ukupno 264 zaposlena, radno angažovano njih oko 200. Posle kolapsa pre tri godine, preduzeće je ušlo u restrukturiranje, a država je od privatnog vlasnika preuzela 57 odsto kapitala i sada je većinski vlasnik. Radnicima je pripalo 10 odsto, a bivši vlasnik Dragoljubu Radulović zadržao je 33 odsto udela u kapitalu.

On tvrdi da nije član nijedne partije, te da se iza saopštenja koje je povodom njegovog zapošljavanja uputilo Gradsko veće saveza Samostalnih sindikata kriju, zapravo, lični interesi predsednika ove organizacije Jugoslava Ristića, ujedno i člana Nadzornog odbora "Metal sistema“.

Kako je navedeno u saopštenju GVSSS, ljudi poput Markovića su "tranzicijski profiteri“, kao i da se bespotrebnim zapošljavanjem onih koji su već dobili državne otpremnine samo otežava borba za spas preduzeća u restrukturiranju, u koja spadaju i "Metal sistemi“.

Generalni direktor "Metal sistema“ Rade Milovanović, koji takođe nije član nijedne partije, kaže da je Markovića angažovao zato što je reč o stručnjaku, kao i da u trenutku preuzimanja funkcije direktora finansija nije znao da je on već podigao otpremninu u bivšoj firmi "Zastava oružje“.

Marković je u "Metal sisteme“ primljen bez konkursa. Na isti način angažovano je i nekoliko spoljnih saradnika, poput internog revizora. U sindikatu ovog preduzeća smatraju da to nije dobra praksa, iako zakon nije prekršen.

"Radnici su se jedva izborili da u konkursnoj komisiji, od pet članova, imaju svog predstavnika", kaže predsednik sindikata Miloš Tanasković, naglašavajući da u "Metal sisteme“, uglavnom, dolaze oni koji "više vole fotelje, nego da rade za brusilicom“.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.