Otkrivena bista Milošu Obrenoviću

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Maj.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena bista Milošu Obrenoviću

Na 200. godišnjicu od proglašenja Kragujevca, prvom srpskom prestonicom moderne Srbije, unutar Miloševog venca, kod Amidžinog konaka, danas je otkrivena bista Milošu Obrenoviću. U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, institucija i gostiju koji su došli da zajedno sa Kragujevčanima proslave 6. maj - Dan grada i ovogodišnji značajni jubilej, bistu je otkrio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a okupljenima se obratio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<

Danas kada obeležavamo i proslavljamo 200 godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije, otkrivamo i klanjamo se bisti oca moderne srpske države kneza Miloša Velikog, poteklog iz naroda, prkosnog i hrabrog vojvode, pragmatičnog političara i državotvornog vladara. Prestoni dani i godine čine svakog Kragujevčanina naročito ponosnim na našeg knjaza Miloša Velikog i ponosnim na činjenicu koju stalno ističemo - da je odavde sve počelo, da je Kragujevac bio prvi srpski grad, prva srpska prestonica u koju je stigao duh Evrope a potom se širio po čitavoj oslobodjenoj zemlji, kazao je Petrašinović.

Kragujevac je danas slobodan grad otvorenog srca, grad u kome obrazovne institucije svake godine iznedre veliki broj lekara, profesora, advokata, muzičara, inženjera. Grad razvijene industrije koji će opet, kao nekada u Miloševo vreme, postati pokretač novog industrijskog napretka. Kult ličnosti vladara kakav je Knez Miloš Veliki, istakao je u svom obraćanju predsednik Skupštine grada,  nadahnjuje nove generacije koje vode grad i državu, da kroz neprestani trud i rad traže i pronalaze rešenja da grad i zemlju vrate na pozicije stare slave, kao što je nekada knez Miloš Veliki sa ovoga mesta gradio prestoni Kragujevac.

Zahvaljujući Knezu Milošu Obrenoviću, Kragujevac je 1818. godine postao jedan od najznačajnijih gradova ne samo tadašnje kneževine Srbije, nego i srpskog naroda, a Miloševa ideja, misija i uloga u periodu prve polovine 19. veka učinila je da kneževina Srbija postane međunarodni faktor ne samo na Balkanu, podsetio je Nenad Đorđević, istoričar i direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Bista Miloša Obrenovića, koja je izgrađena uz podršku grada Kragujevca i Vlade Republike Srbije, delo je akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, đaka našeg najznačajnijeg vajara Nikole Koke Jankovića, i predstavlja tek početak duga prema Milošu koji je od našeg grada stvorio moderni evropski grad, navodi Đorđević.

Kako bi se Milošev lik najvernije prikazao za izradu skulpture, koja je trajala skoro godinu dana, korišćeni su predlošci, slike i fotografije iz tog perioda, kao i posmrtna maska Miloša Obrenoveća.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Kragujevac: Veliko slavlje u Miloševoj prestonici

Izvor: Mondo, 06.Maj.2018

Povodom dva veka od proglašenja Kragujevca prvom prestonicom moderne Srbije, danas je otkrivena bista Milošu Obrenoviću kod Amidžinog konaka u kompleksu "Milošev venac"...Foto: Mondo/ dr Tatjana Brzulović Stanisavljević Knez Miloš (u sredini) sa decom Mihailom i Petrijom..Bista Miloša Obrenovića...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.