Izvor: JUGpress.com, 25.Jan.2020, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmoro učnika Gimnazije „Svetozar Marković“ na bilbordu

NIŠ

  Osmoro talentovanih učenika niške Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu našlo se na bilbordima koji su na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja postavljeni u nekoliko gradova Srbije, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Užicu.

Osmoro ih je, Luka Carević, Aleksa Đorđević, Igor Eskić, Vojin Ivković, Aleksandra Petković, Dušan Igić, Momčilo Tošić i Maja Cvetković, i oni su  „Izuzetni učenici Srbije“. I ne samo to. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Oni su ponos svoje škole, ponos svog grada, ponos ove države, najbolji među najboljima. Neki od njih su već zakoračili u akademske vode, neki još sede u klupama Gimnazije „Svetozar Marković“ pripremajući se za nove Olimpijade i nove medalje. Na bilbordu su sasvim zasluženo o čemu svedoče i medalje osvojene na Internacionalnim takmičenjima.

                Vojin Ivković je maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ i na međunarodnom takmičenju iz fizike u Varšavi osvoji je bronzanu medalju.

                 „Kada su nam javili da idemo da se slikamo za bilbord nisam tačno znao niti osetio šta bi to moglo da znači. Sada  imam jako čudan osećaj kada vidim sebe na bilbordu. Mnogo mi znači to što znam da nas neko podržava i da znanje ima svoju cenu“, kaže Vojin.

               Dušan Igić je bivši učenik Gimnazije „Svetozara Markovića“, a sada student Elektronskog fakulteta u Nišu.

                „Ove godine je tim  Srbije u kome sam bio osvojio bronzanu medalju na Međunarodnom takmičenju mladih fizičara u Varšavi. Nisam bio svestan toga  šta se dešava kada smo se slikali za bilbord, a ljudi  koje znam su reagovali na sasvim pozitivan način. Sreću me i kažu, „pa ti si na bilbordu“, ili „znam te, video sam te na bilbordu“. To svakako prija ali je mnogo važnija poruka, a to je da znanje počinje da se ceni, pa možda nekome poslužimo i kao motivacija da se posveti radu koji vodi uspehu“, ističe Dušan Igić.

               Sličnog je mišljenja i Momčilo Tošić koji je mnoge iznenadio i izborom predmeta za takmičenje. On je osvajač bronzane medalje na Međunarodnom takmičenju iz astronomije i astrofizike.

                „Drago mi je što se na ovakav način afirmiše naš rad i naša postignuća.Drago mi je i što na ovakav način predstavljamo našu školu. Porodica je ponosna, a drugovima je pomalo čudno što se takmičim iz astronomije i astrofizike jer je za njih to malo egzotičnije takmičenje“, dodaje Mimčilo.

               U Gimnaziji „Svetozar Marković“ svi su ponosni što se na bilbordu nalaze baš njihovi đaci i što će sugrađani upoznati najtalentovanije mlade Nišlije koji svoju školu, grad i zemlju predstavljaju na takmičenjima širom sveta. Direktor ove gimnazije Marijan Mišić ističe da mnogi nisu svesni koliko je rada, truda i odricanja potrebno da se nako plasira za Olimpijadu i da se sa nje vrati sa medaljom.

               „Izuzetno smo ponosni na to što su se na bilbordu našli naši učenici i što je njih osmoro iz naše gimnazije pronašlo svoje mesto među najboljim učenicima Srbije“, kaže direktor Marijan Mišić. „Oni su ponos škole, grada i zemlje.Siguran sam da se ova inicijativa Ministarstva neće zaustaviti ovde i da će iz godine u godinu ona biti sve kreativnija i da će svi ti mladi  ljudi koji zaslužuju priznanje za svoj trud i rad biti nagrađeni na taj način“.

               Direktor Marijan Mišić kaže da se radi o učenicima koji su osvajači nagrada na međunarodnim takmičenjima, na olimpijadama znanja iz fizike, matemtike, informatike i astronomije.

                „Iza jednog ovakvog uspeha stoji jedan ozbiljan rad i ja sam siguran da, osim što je škola i što su njihovi roditelji ponosni, da se i oni sami ponose jer je  uspeh koji su postigli nesvakidašnji i zahteva ozbiljan trud, rad i posvećenost“, ističe direktor i dodaje:

                „Pripreme  za međunarodne olimpijade kao i za nacionalna takmičenja najvišeg nivoa podrazumevaju višegodišnji rad, zahtevaju ozbiljno angažovanje ne samo učenika nego i njihovih  mentora jer se priprema za jednu olimpijadu ne razlikuje puno od pripreme za neko sportsko olimpijsko takmičenje, a oni dobro znaju koliko je komplikovani i teško stići do Olimpijade i da je to san svakog sportiste. Sa druge strane, kada su u pitanju daroviti učenici njihov san je da završe u olimpijskom timu“, ističe Mišić.

              Poslednjih 20 godina učenici Gimnazije  „Svetozar Marković“ zahvaljujući saradnji sa PMF-om i Elektronskim fakultetom postižu izuzetne rezultate.

              „U poslednjih petnaestak godina ni jedan olimpijski tim  nije bez učenika iz Niša na šta smo jako ponosni kao i ovaj grad kome se zahvaljujemo na podršci koju daje školi“, istako je Mišić.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.