Izvor: RTS, 01.Mar.2021, 15:42

Oskrnavljen Spomenik stradalim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu

U naselju Bagremar u Kragujevcu oskrnavljen je Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima. Gradske vlasti su osudile skrnavljenje spomenika i apelovale na nadležne službe da otkriju počinioce.
Spomenik, koji se nalazi u naselju Bagremar, išaran je sprejom. 

"Grad Kragujevac najoštrije osuđuje skrnavljenje Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar i apeluje na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadležne službe da otkriju počinioce i primereno ih kazne. Spomen obeležje išarano je grafitima. To je čin kojim šaljemo lošu poruku javnosti i pred kojim nećemo da ćutimo", navedeno je u saopštenju.
Spomenik je podignut na mestu gde je nacistička vojska 20. oktobra 1941. godine u znak odmazde za svoje ubijene vojnike streljala je 41 Jevreja i 81 Srbina.
"Na tom mestu svake godine 20. oktobra i u januaru, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, zajedno sa predstavnicima ambasade Izraela šaljemo poruke mira i tolerancije, uz sećanje na tragediju naša dva naroda. Spomen obeležje u Bagremaru, poklon je grada Bat-Jama. To je samo jedna u nizu naših svetinja rasutih po Spomen-parku Šumarice, koje predstavljaju opomenu čovečanstvu da se nikada i nigde više ne ponovi", ističe se u saopštenju.
Iz Grada su naveli kako se zahvaljuju radnicima JKP „Šumadija" koji su tokom prepodneva očistili spomenik i još jednom apeluju na "svest i savest o čuvanju naših svetinja".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oskrnavljen Spomenik strijeljanim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2021

KRAGUJEVAC - Grad Kragujevac najoštrije je danas osudio skrnavljenje Spomenika strijeljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar i apelovali na nadležne službe da otkriju počinioce i primjereno ih kazne.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Oštećen spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu

Izvor: N1 televizija, 01.Mar.2021

Grad Kragujevac apelovao je na nadležne službe da otkriju i kazne one koji su išarali spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.