Osam godina čekali izgradnju 15 kuća

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2014, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina čekali izgradnju 15 kuća

Vlasnici 15 kuća iz tri kragujevačka naselja, čiji su domovi oštećeni 2006. godine pojavom klizišta, uskoro bi trebalo da dobiju ključeve od novih stambenih jedinica izgrađenih u naselju Dedino Brdo.

Kragujevac je jedan od 28 gradova u Srbiji, koji su pre osam godina proglašeni najugroženijim od pojave klizišta, usled nevremena u martu te godine, kada je u tom gradu oštećeno 15 domova u naseljima Trmbas, Beloševac i Gornja Sabanta.

Objašnjavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zašto je izgradnja toliko dugo trajala, načelnik Odeljenja za zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović podseća da je Kragujevac ušao u program sanacije sa Republikom Srbijom i da se prve tri godine čekalo da resorno ministarstvo obezbedi sredstva.

Kada su obezbeđena sredstva u iznosu od 21,6 miliona dinara, potom se čekalo na raspisivanje tendera i izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Tek 2011. godine za izvođača radova je izabrana firma "Beogradnja" iz Blaca, koja je dala rok od 240 dana za završetak radova, ali ga nije ispoštovala i posle nekoliko produžavanja roka, posle čega se ta firma povlači iz posla.

Zbog problema sa tim izvođačem, jula ove godine je za novog graditelja 15 kuća izabrana firma "Grading" iz Paraćina koja je i privela kraju izgradnju tih tipskih stambenih jedinica površine od 37 i 63 kvadrata, od kojih svaka ima i plac od 4,5 ara.

Prema rečima Radovanovića ključevi od 15 kuća biće uručeni vlasnicima oštećenih domova, čim stignu potrebna dokumenta iz republičke Direkcije zaimovinu o pravu svojine, jer, napominje, izgradnju stambenih jedinica finansirala je država, a zemljište je gradsko građevinsko, a ovog leta je došlo do izmene Zakona o javnoj svojini.

Od 15 porodica, izuzev jedne za koju je grad odmah odredio privremeni smeštaj, ostale sve vreme žive u kućama proglašenim neuslovnim za život, u kojima su zidovi napukli, jer nemaju kud.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Osam godina čekali izgradnju 15 kuća

Izvor: Radio 021, 09.Nov.2014

Vlasnici 15 kuća iz tri kragujevačka naselja, čiji su domovi oštećeni 2006. godine pojavom klizišta, uskoro bi trebalo da dobiju ključeve od novih stambenih jedinica izgrađenih u naselju Dedino Brdo...Kragujevac je jedan od 28 gradova u Srbiji koji su pre osam godina proglašeni najugroženijim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.