Operaciju katarakte čeka 10.700 pacijenata

Izvor: Politika, 31.Jan.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operaciju katarakte čeka 10.700 pacijenata

Ko nema para da plati ovu operaciju kod privatnika, sleduje mu do dve i po godine čekanja

Više od 10.700 pacijenata u tri ustanove – na očnim klinikama u beogradskom Kliničkom centru Srbije (KCS), Kliničkom centru Vojvodine i u Kragujevcu, čeka na operaciju katarakte. Ovu operaciju u Beogradu rade i KBC „Zvezdara” i VMA, kao i centri u Nišu i u Šapcu, gde takođe postoje liste čekanja. Ko nema para da plati ovu operaciju kod privatnika, sleduje mu čekanje od najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godinu do dve i po godine.

Ljudi načičkani pred šalterima i oni koji mirno sede i čekaju da ih prozovu bila jeuobičajena slika na Klinici za očne bolesti KCS-a. Jeftimir Mladenović (89) je, kaže, konačno dočekao svoj termin za operaciju katarakte zakazanu još pre dve godine i negoduje, jer sve lošije vidi. Unuka sa kojom je stigao, objašnjava da njen deda vidi na oko sa koje su mu skinuli kataraktu pre pet godina. U čekaonici strpljivo čeka i Ruža Nikšić (82).

– Mučim se mesecima. Kada sam zakazivala operaciju, videla sam i na levo oko, a sada samo na desno. Mogu eventualno da „potrefim” vrata. Svrab na oku je nesnosan – žali se Ruža, a njena ćerka objašnjava da su operaciju zakazali još 1. oktobra 2012. godine. Ona dodaje da su imali razumevanja za čekanje, jer je bilo puno prioritetnijih slučajeva, to jest ljudi koji nisu videli ni na jedno oko, a uostalom izbora nisu imali – kod privatnika operacija mnogo košta.

Direktor Očne klinike KCS-a, profesor dr Miloš Jovanović objašnjava da je operaciju katarakte najčešća elektivna, znači nehitna i odloživa, ne samo u oftalmologiji nego u celoj medicini. Na ovoj klinici na listama čekanja nalazi se oko 5.000 pacijenata. Sve liste se ažuriraju, jer je obećano da će Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) najzad izaći sa objedinjenim listama čekanja za sve operacije i intervencije.

– Katarakta je zamućenje sočiva. Ova intervencija je potrebna velikom broju ljudi, jer smo sve starija nacija, a daleko najčešća vrsta je takozvana senilna katarakta koja se pojavljuje u kasnijim godinama života, posle 65. godine – navodi dr Jovanović.

Mnogi ovu operaciju smatraju jednostavnom, pa im nije jasno zbog čega se na nju čeka toliko dugo.

– To je jedna od vrlo složenih operacija kod koje se oko otvara, a potrebno je i pripremiti pacijenta. Operacije katarakte se, ipak, ne završava za 10 minuta – kaže dr Jovanović.

Dok ekipa „Politike” razgovara sa direktorom očne klinike, stiže pacijentkinja iz unutrašnjosti, koja jedno oko nema, a na drugom oku ima tako odmaklu kataraktu da razlikuje samo svetlo od tame. Lekari donose odluku o hitnom prijemu i operaciji mimo liste čekanja.

– Ova operacija se može odlagati, jer gubitak vida je postepen, a katarakta ne boli i ne dovodi do crvenila oka. To je razlog što pacijenti nekad i sami čekaju sa operacijom. Postoje jasni kriterijumi za određivanje termina kada je potrebno uraditi operaciju. Pri operaciji katarakte mogu nastati ozbiljne komplikacije. Kada pacijent ima vid samo na jednom oku i vidi da se kreće po kući, ali ima i 84. godine, postavlja se pitanje ulaska u rizik operacije – objašnjava naš sagovornik.

Očni lekari iz KC „Kragujevac” svojski su se potrudili da smanje pritisak na KCS. Profesor dr Sunčica Srećković, direktorka Klinike za oftalmologiju KC „Kragujevac”, iznosi podatke da je krajem 2012. godine, ovde na operaciju katarkte čekalo 2.300 pacijenata, a trenutno na listi čekanja nalaze se 1.488 osoba.

– Četvoro oftalmologa je prošle godine uradilo 951 operaciju. Ukoliko izuzmemo prioritetnu grupu pacijenata, kojima se operacija katarakte radi u roku od 30 dana i nastojanje naših oftalmologa da povećaju broj operacija u 2014. godini, poslednji prijavljeni za operaciju katarakte bi trebalo da bude operisan u roku od godinu dana – kaže doktorka Srećković.

Na očnoj klinci KCV u Novom Sadu trenutno na operaciju katarkte čeka oko 4.200 osoba, od čega 2.900 za prvu operaciju na prvom oku i 1.100 za operaciju na drugom. Manji broj operisanih od planiranog objašnjavaju zastojem u snabdevanju sočivima i dodatnim materijalom.

Olivera Popović

objavljeno: 31.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.