Oglasio se rektor Arsenijević

Izvor: Mondo, 18.Mar.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasio se rektor Arsenijević

Ministar može da me smeni, ali takav čin bio bi mimo zakona, kaže rektor Univerziteta u Kragujevcu oko kog se digla "velika prašina".

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević izjavio je povodom zahteva skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, da ministar prosvete preduzme sve zakonske mere da ga smeni sa mesta rektora, da ministar to može da uradi, ali da bi takav čin bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mimo zakona.

On je rekao da prema zakonu jedino ovlašćenje da izabere rektora imaju organi univerziteta, a da ministar može da ga smeni samo u četiri slučaja.

"Može ministar da smeni rektora, ali su u zakonu eksplicitno definisane četiri takve situacije: ako je rektor pravosnažno osuđen za delo protiv polne slobode, za primanje mita, za delo protiv države, ili ako etički organi Univerziteta utvrde da je učinio težu povredu profesionalnih normi. I to tek pošto bi Savet Univerziteta, iz nekog razloga, odbio to da uradi", rekao je Arsenijević za izdanje "Politike" od nedelje.

Zukorlić: Rektore, ne može to tako!

On je rekao da je za njega od zaključka skupštinskog odbora bitniji metod rada, jer u raspravi na odboru nije bilo pozvanih da svedoče o dešavanjima u Kragujevcu.

"Ako su smatrali da sam ja nepriličan za Narodnu skupštinu, mogli su da pozovu nekog drugog, predsednika Saveta Univerziteta. Na sednici Odbora su iznete svakakve laži o Univerzitetu", rekao je Arsenijević.

Briga ih za Ministarstvo: Arsenijević opet rektor

Mediji su proteklih dana pisali o Arsenijeviću kome je "pripisano" bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo razrešenje.

Kragujevac: Ništa od razrešenja, rektor ostaje

Skupštinski odbor zatražio je prošle nedelje da ministar preduzme sve zakonske mere kako bi Arsenijević bio smenjen, a da tužilaštvo ispita njegovu krivičnu odgovornost.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.