Odustali od rušenja hipodroma

Izvor: Blic, 08.Maj.2013, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odustali od rušenja hipodroma

Konjičko društvo „Šumadija“ odustalo je od krivičnih prijava protiv grada Kragujevca zato što su vlasti digle ruke od planova da na hipodromu prave akvapark i razne sportske i ugostiteljske sadržaje.

Atraktivna lokacija, na kojoj hektar zemljišta košta 3,6 miliona evra, ostaće i dalje oaza konjičkog sporta i ljubitelja ovih plemenitih životinja. Površina od 29 hektara će, uz pomoć grada i sponzora, biti uređena tako da se već u avgustu očekuje prva revijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konjička trka, posle osam godina pauze.

Kako je izjavio Slavoljub Đurđević, predsednik Konjičkog društva, postignut je dogovor o saradnji s gradskim Sportskim centrom „Mladost“, koji gazduje hipodromom, pa je time hipodrom sačuvan od rušenja.

Isključena struja zbog dugova

Hipodromu su trenutno zbog velikih dugovanja za komunalije isključeni struja i voda. Za električnu energiju se duguje 500.000 dinara, dok je za vodu dug 300.000 dinara. Konji se napajaju iz buradi koju donose iz komšiluka.

- Već je pokrenuta akcija čišćenja hipodroma, a tokom sledeća dva meseca biće uređene tribine i kula za sudije s VIP ložom. Staza, koja je duga 1.505 metara, biće renovirana, tako da krajem leta budemo domaćini trke - kaže Đurđević.

Sukob između konjičkog kluba i grada nastao je kada je prošle godine ova vredna imovina prebačena u vlasništvo sportskog centra. Tada su ljubitelji konja pripretili tužbama, a grad je stajao iza toga da je on vlasnik zemljišta. Pominjala se gradnja akvaparka vrednog četiri miliona evra, a i izmeštanje štala za konje.

Direktor „Mladosti“ Miroljub Novaković kaže da će hipodrom posle niza godina „početi da posluje ekonomski“.

- U štalama ima 40 rasnih trkačkih konja, čiji su vlasnici iz Beograda, Ćuprije, Čačka i drugih mesta. Oni će od juna morati da plaćaju usluge čuvanja konja i njihove nege. Biće utvrđen i jasan cenovnik. Uz to, regulisaćemo i problem čišćenja štala i odnošenja đubreta, tako da stanari okolnih zgrada neće više imati problema sa smradom i muvama. Počeće s radom i škola jahanja, a staza hipodroma će biti dostupna za organizovanje kroseva u svim kragujevačkim školama - kaže Novaković.

Hipodrom je već uvršten u turističku mapu grada Kragujevca kao turistička destinacija. Dodeljen je još 1928. godine Konjičkom društvu i još od vremena kraljevine njegovo je vlasništvo. Izgrađen je po enegleskim standardima i još pre Drugog svetskog rata imao je direktnu telegrafsku vezu s kladionicama u Londonu, pa su se Englezi kladili i na konjičke trke koje se održavaju u centru Šumadije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.