Održana vanredna sednica Saveta za zdravlje

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Mar.2016, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana vanredna sednica Saveta za zdravlje

Na predlog Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Stalne konferencije gradova i opština i Instituta za javno zdravlje «Dr Milan Jovanović Batut», danas je održana vanredna sednica Saveta za zdravlje grada Kragujevca. Članovi Saveta upoznati su sa merama koje je gradski Štab za vanredne situacije preduzimao tokom trajanja vanrednne situacije.

Savet za zdravlje je doneo predlog koji se tiče svih ustanova zdravstvene zaštite da revidiraju svoje planove za upravljanje rizikom koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << sadrže deo vezan za postupanje u elementarnim nepogodama i u vanrednim situacijama. Prvi korak u tom poslu je je subordinacija odnosno podela nadležnosti i određivanje osoba za kontakt. Prema rečima Dragoša Radovanovića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije, Štab za vanredne situacije je bio u stalnom zasedanju od četvrtka, 10. marta do ukidanja vanredne situacije i u tom periodu održano je 6 sednica. Kako situacija na terenu nije bila kritična i nije bilo većih izlivanja, Štab je naložio preventivne mere u cilju regulacije kritičnih tačaka, kao što je korito reke Uglješnice u Petrovcu kod Okružnog zatvora.

U preventivnim merama na našoj teritoriji učestvovala je 333 inženjeriska brigada po pozivu gradskog Štaba za vanredne situacije koja je pomogla u rašćišćavanju korita reke Uglješnice u Petrovcu i terena kod Okružnog zatvora. To je bila jedna od kritičnih tačaka prema našoj proceni rizika. Za pomoć nam se obratila i opština Lučani i gradski Štab za vanredne situacije je odmah uputio jednu mašinu i ona će narednih dana raditi na saniranju posledica kaže Radovanović. On ističe da posle ovih  padavina, postoji opasnost od aktiviranja klizišta. Trenutno postoji jedno aktivno klizište u Stragarima gde je ugrožen jedan stambeni objekat koji je bio ugrožen i 2014. kada su preduzete mere na sanaciji tog objekta.

Ovoga puta nije bilo potrebe za angažovanjem zdravstvenih ustanova na teritoriji Kragujevca. Institut za javno zdravlje je ponudio pomoć Novom Pazaru i Čačku i po dve ekipe iz ove ustanove će otići na teren kako bi pomogle kolegama u poslovima dezinfekcije.

Članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, dr Gordana Damnjanović upoznala je članove Saveta za zdravlje i sa novim ingerencijama ovog tela u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju. Savet će koordinirati aktivnosti u oblasti javnog zdravlja na lokalnom nivou, i s tim u vezi pratiti izveštaje Instituta za javno zdravlje koji sadrže analize zdravstvenog stanja stanovništva. Institut za javno zdravlje će na osnovu ovih analiza dati Predlog plana javnog zdravlja i akcione planove i odrediti prioritete u oblasti javnog zdravlja. Ove godine grad Kragujevac je iz budžeta izdvojio 3,5 miliona dinara namenjenih za podršku projektima u ovoj oblasti.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.