Održana sednica Štaba za vanredne situacije

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Mar.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana sednica Štaba za vanredne situacije

Na 14. redovnoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije razmatrano je stanje na teritoriji grada Kragujevca posle obilnih padavina koje su dovele do ugrožavanja stambenih objekata i komunalne infrastrukture.

Kao najveći problemi istaknuta su klizišta i to 15 manjih i dva veća, od kojih je trenutno najteža situacija u Vinjištu. Problemi postoje i na velikom broju vodotokova, kanalima i propustima. Članovi Štaba upoznati su da je pokrenut postupak javne nabavke za čišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i uređenje Kozujevačkog, Divostinskog i Bresničkog potoka.

Komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da je u obilasku najugroženijih tačaka u gradu i okolini i sam bio u prilici da vidi koliko su ozbiljni problemi koji su dugogodišnji i dodao da, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, za ovakve namene sredstva moraju biti obezbedjena jer se radi o životima i bezbednosi naših sugrađana. Kancelariji za obnovu biće upućen zahtev za pomoć u sanaciji klizišta u Vinjištu uz prateću dokumentaciju a prema procenama oko 18 miliona dinara potrebno je za rešavanje ovog problema.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je danas zaključak kojim se JKP “Vodovod i kanalizacija“ nalaže da preduzme neophodne mere sanacije na osposobljavanju putnog kanala Kragujevac-Teferič-Jabučje-Bukurovac-Bešnjaja a JKP Čistoća da preduzme operativne mere na sanaciji ovog putnog pravca. U skladu sa definisanim lokacijama mogućih rizika obavezuje se JKP “Vodovod i kanalizacija“ da izda odgovarajuće naloge za sprovođenje preventivnih mera zaštite na teritoriji grada Kragujevca.

Usvojen je i Operativni plan odbrane od poplava za ovu godinu koji je prema rečima sekretara Sekretarijata za vanredne situacije i planiranje odbrambenih priprema Dragoša Radovanovića veoma značajan. On je podsetio da ga Republika Srbija donosi u januaru i da ga je grad Kragujevac usaglasio sa republičkim. “Osnovni elementi plana razmatrani su na gradskom Štabu i upućen je na saglasnost “Srbija vodama“ a nakon toga ide na Gradsko veće i Skupštinu grada na dalju nadležnost“. Ono što će u delokrugu svojih nadležnosti uraditi “Srbija vode“ je vraćanje Sušičkog potoka u prvobitno stanje, što je deo ovogodišnje plana rada ovog javnog preduzeća.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije razmatrano je i stanje sistema protivgradne zaštite na teritoriji grada Kragujevca za nastupajuću sezonu 15.april- 15.oktobar 2015.godine. Grad se potrudio da u ovoj godini nabavi određen broj raketa -komandant Štaba Radomir Nikolić rekao je da je za sada nabavljeno 96 raketa i da je to 25% od ukupnih potreba. “Mi ćemo u toku sezone ponoviti ovaj javni poziv kako bi obezbedili dovoljnu količinu raketa za čitavu sezonu. Ozbiljno smo razmatrali ovu problematiku za svaku od 32 protivgradne stanice na području grada Kragujevca a odvojićemo i značajna finansijska sredstva za nadoknadu strelcima tako da će sezona u Kragujevcu početi na vreme, 15.aprila“, zaključio je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.