Održana ###VI### sednica Saveta za zdravlje

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Feb.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana ###VI### sednica Saveta za zdravlje

Održana je prva sednica Saveta za zdravlje u ovoj godini na kojoj smo pored izveštaja savetnika prava pacijenata, doneli odluku o izradi analize zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji grada Kragujevca, što će biti polazna tačka u izradi strateškog dokumenta u oblasti primarne zdravstvene zaštite - najavila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja i dodala da je praćenje programskih aktivnosti zdravstvenih ustanova kao i finansiranje programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << vezanih javno zdravlje u svetlu donošenja novog zakona o javnom zdravlju.

Članovi Saveta za zdravlje, na osnovu predloga grada Kragujevca, Gradske uprave za zdravstvo i socijalna pitanja na šestoj redovnoj sednici doneli su odluku o zajedničkoj izradi publikacije analize zdravstvenog stanja stanovništva sa podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlje.

Osnovni zadatak Instituta jeste prećenje zdravstvenog stanja stanovništva ali na predlog i podršku lokalne samouprave podaci će se publikovati. Kada analize vode, vazduha, zemljišta, buke, koje rade Institut povežete sa statističkim analizama oboljenja u gradu koje se slivaju iz Kliničkog centra, domova zdravlja i zdravstvenih ustanova tada dobijete sliku zdravstvenog stanja Kragujevčana, što opet može da nam pomogne u stvaranju odbrane i sprečavanju njihove pojave u budućnosti - rekao je Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, član Sveta.

Prema rečima Vesne Stojanović, savetnice za zaštitu prava pacijenata na osnovu godišnjeg izveštaja za 2015. godinu povećan je broj podnetih prigovora i više od polovine rešeno u roku. Povećan broj osnovanih prigovora ukazuje na to da su pacijenti detaljnije upoznati sa svojim pravima, a prigovori se najčešće odnose na dostupnost zdravstvevne zaštite, kvalitet pružanja zdravstvene usluge, prava na informacije i prava na poštovanje pacijentovog vremena - istakla je Vesna Stojanović, savetnica.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.