Održan naučni skup “Odjeci Sretenja i srpske državnosti” (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 13.Feb.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan naučni skup “Odjeci Sretenja i srpske državnosti” (VIDEO)

Na sto osamdesetu godišnjicu od donošenja Sretenjskog ustava, koji je postavio temelje parlamentarizma i demokratije, Srbija mora da izvuče mudre pouke za budućnost, rečeno je na naučnom skupu “Odjeci Sretenja i srpske državnosti”, koji je u organizaciji Narodnog muzeja i Katedre za pravno-istorijske nauke Pravnog fakulteta u Nišu, održan na niškom Univerzitetu.
Dimitrije Davidović, sekretar kneza Miloša Obrenovića napisao je Ustav Knjaževstva Srbije, koji je usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << velika narodna ustavotvorna skupstina u Kragujevcu 15. februara 1835.godine. Sretenjski ustav bio je jedan od najliberalnijih ustava svoga doba. Pisan je po uzoru na belgijski i francuski ustav i predstavlja najistočniji odblesak Francuske revolucije i Povelje o ljudskim slobodama i pravima. Na zahtev velikih sila, Rusije, Austrije i Turske, ukinut je samo posle mesec dana. I danas posle 180 godina ovaj dokument nosi u sebi pouke za budućnost.
Ideja tvoraca Sretenjskog ustava nije bila samo ograničenje apsolutističke vlasti knjaza Miloša. On je dokument koji predstavlja prekretnicu u razvoju moderne srpske države na temelju parlamentarizma, republikanstva i poštovanja ljudskih prava.
Učesnici naučnog skupa „Odjeci Sretenja i srpska državnost“ imali su prilku da čuju šest naučnih radova. Ivan Mitić, kustos Niškog narodnog muzeja, otvorio je skup predavanjem o uzrocima i posledicama Sretenjskog ustava iz 1835. godina.

Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Kakve su se vlasti smenjivale, država je dobra

Izvor: Danas, 13.Feb.2015

Beograd - Širom Srbije u nedelju, 15. februara, na veliki hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje, na koji je pre 211 godina podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa Petrovića, biće obeležen Dan državnosti. Ovaj državni praznik ustanovljen je 2001, a na ovaj dan pre 180 godina...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.