Odjeci Tvrđava teatra

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odjeci Tvrđava teatra

"Noć u kafani Titanik" Knjaževsko-srpskog teatra, odigrana trećeg festivalskog dana, odlično su primili i publika i kritika. Izazov glume pod zidinama smederevske tvrđave dodao nove slojeve i kvalitet više, inače odličnoj, predstavi kragujevačkog pozorišta.

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca "Noć u kafani Titanik", koju je po motivima priča Ive Andrića dramatizovao i režirao Nebojša Bradić, odigrana je trećeg dana 4. međunarodnog ambijentalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozorišnog festivala "Tvrđava teatar" u Smederevu.

U jakoj internacionalnoj konkurenciji, u takmičarskom delu festivala na kojem učestvuje devet pozorišnih kuća iz Nemačke, Slovenije, Crne Gore i Srbije, predstava kragujevačkog pozorišta odlično je primila i brojna publika u smederevskoj tvrđavi i kritika.

"Autorski i izvođački tim ove predstave je - usložnjavajući jedan vrlo decidan i direktan, ali sasvim kamerni i nekako inverzivni tekst Iva Andrića - postigao, unutar moćnih epskih zidina smederevske tvrđave, da stvori sveobuhvatne asocijacije i približi i univerzalizuje neke pojmove, koji se ne osećaju na taj način u zatvorenom prostoru pozorišta", napisao je Goran Cvetković, pozorišni kritičar Radio Beograda 2 i stalni hroničar međunarodne teatarske smotre u Smederevu.

Za voditelja festivalskih razgovora Žanka Tomića, kragujevačka predstava "Noć u kafani Titanik" predstavlja čvrstu i samostalnu "postdramsku struktura".

Zidine Tvrđave dodaju predstavi posebno značenje i zračenje

U predstavi "Noć u kafani Titanik", stvorenoj upornim kreativnim radom Nebojše Bradića i saradnika i glumaca, smatra Goran Cvetković, pod zidinama tvrđave u Smederevu osvestili su se neki, do sada možda skriveni, tokovi surove proze dostojne i Brehta, i Sofokla, taman koliko i samog Andrića.

"Kad govorimo o ovom izvođenju na Tvrđava teatar festivalu u Smederevu, moramo biti svesni još jednog uključenog stvaraoca, ako tako mogu da kažem, moramo odati posebnu pažnju i zidinama i Malom gradu tvrđave, koji su kao dodatni faktor predstave delovali na publiku posebnim zračenjem", rekao je Cvetković, dodajući da je već pisao o premijernom izvođenju "Noći u kafani Titanik". 

Naravno, svega toga ne bi bilo da toga već nema u samoj strukturi ove odlične predstave, , naglasio je Cvetković, ali je publika mogla da se uveri u snagu posebno stvorenih okolnosti pod kojima se predstava na Tvrđavi - ili bolje, u tvrđavi, igrala.

"Igrati jednu priču koja nije spolja atraktivna, nego je više priča iznutra, poseban je izazov i za glumce i za publiku. U tom smislu čestitam i jednima i drugima", rekao je posle predstave Nebojša Bradić za elektronsko izdanje "Glasa javnosti", koji smatra da je taj dijalog uspostavljen i da su osnovne linije predstave uspele da se provedu do kraja.

Međunarodni ambijentalni pozorišni festival "Tvrđava teatar" u Smederevu zatvara se 20. jula, proglašenjem pobednika i dodelom nagrada za najbolju predstavu, režiju i glumca.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.