Izvor: RTS, 17.Jul.2020, 15:59

Od ponedeljka, Kovid bolnica u Kragujevcu

Zbog nestabilne epidemiološke situacije u Šumadiji i velikog broja pacijenata iz centralne Srbije, koji se leče u Kliničkom centru,u Kragujevcu će biti formirana privremena bolnica. Time će biti rasterećeni i bolnički kapaciteti za lečenje najtežih pacijenata obolelih od Kovida 19. Ukoliko bude potrebno, u Kovid sistem ući će i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu.
 Hala "Šumadija sajma" na 1.500 kvadrata ima kapacitet od 2oo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bolničkih kreveta. Sa 5 ulaza i izlaza, koju omogućavaju  podelu na crvenu i zelenu zonu,  zadovoljava sve epidemiološke uslove za prijem obolelih.

Prof. dr Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, kaže: "Sanitarni čvorovi su  odlično odrađeni, može i tuš da se instalira za tuširanje, odlično urađeni podovi zidovi, mogu lako da se čiste i dezinfikuju."
 Zoran Nedeljković, direktor "Šumadija sajma" u Kragujevcu, planirao je da njihovi radnici urade paravane, odnosno zamišljene sobe, sa 5 ležajeva. Najavljuje da bi vojska u nedelju mogla da unese krevete, što bi značilo da je bolnica spremna da od ponedeljka prima pacijenta.
Broj građana koji se testiraju na koronavirus u Kragujevcu, neznatno je smanjen, nešto više od 200 dnevno. Istovremeno, više od 1.000 ljudi čeka rezultte Pi si ar testova. U privemenoj bolnici biće smešteni pacijenti sa lakšim simptomima.

" Prva grupa su  oni koji izlaze iz Kliničkog centra i čekaju negativni pi si ar  test, s druge strane pacijenti koji ulaze u zapaljenski proces i koji ne smeju da budu u svojim domovima, moraju da izađu iz samoizolacije, dođu u privremenu bolnicu Šumadija sajma i dobiju adekvatnu lekarsku negu," precizira doc.dr Predrag Sazdanović, direktor KC kragujevac.
Koronavirus do sada je potvrđen kod 929 Kragujevčana. U Kliničkom centru na lečenju je 170, 92-je  su na terapiji kiseonikom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.