Očekuje se brza i efikasna istraga nadležnih organa

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Jan.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se brza i efikasna istraga nadležnih organa

Dalje aktivnosti na rasvetljavanju slučaja nesavesnog postupanja dela zaposlenih u JKP ''Čistoća'', koji su bili dužni da po nalogu inspektora unište 18 432 komada torti renomiranog proizvođača iz Kragujevca, bila je tema današnje konferencije za medije koju je organizovao gradonačelnik Radomir Nikolić zajedno sa načelnikom Policijske uprave Kragujevac Goranom Živkovićem.

Informaciju o tome da su se neispravne torte dovezene u JKP ''Čistoća'' na uništenje 24. decembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << našle na tržištu odnosno na sumnjivim mestima i po sumnjivoj ceni, podsetio je Nikolić, dobio sam sasvim slučajno 2. januara u večernjim satima, ali ne od nadležnih službi i ne iz ''Čistoće''. Odmah sam o tome obavestio Policijsku upravu i sazvao sednicu Gradskog veća po hitnom postupku. Sada imamo i snimak bezbednosnih kamera sa deponije JKP ''Čistoća'' na kojima se jasno vidi da hladnjača angažovanog transportnog preduzeća još uvek nije napustila deponiju, dok u isto vreme kamion ''Čistoće'' izvozi torte van kruga preduzeća. Nakon toga, iz kruga izlaze i privatna vozila što jasno pokazuje da je reč o organizovanoj akciji, da su izvršioci znali za isporuku. Reč je o 32 palete odnosno 13 tona torti. Ne znamo tačno koliko je izneto, jer je po papirima sve uništeno. Imamo posla sa ozbiljno organizovanom grupom kojoj ovo očigledno nije prvi put, ali ja, kazao je Nikolić, obećavam da je poslednji.

Očekujem od nadležnih organa da sprovedu brzu i efikasnu istragu jer je ovim slučajem ugroženo zdravlje ljudi, a onaj ko to čini mora da bude sankcionisan. Javnost smo upozorili putem medija i obavestili Policijsku upravu.

Prošlo je mnogo vremena od 24. decembra i u tom lancu, istakao je Nikolić, jedini sam reagovao. Zašto direktor JKP ''Čistoća'' koji je za ceo slučaj saznao saznao 26. decembra nije nikoga o tome obavestio, da li je smatrao da je dovoljno to što je pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenih, samo su neka od pitanja koja ostaju otvorena. Da nije bilo sednice Gradskog veća, istakao je gradonačelnik, građani ne bi bili upozoreni.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će direktor Dejan Raonić biti smenjen, Nikolić je rekao da je to pitanje za Nadzorni odbor preuzeća odnosno za juče formiranu komisiju. Ne mogu da menjam ljude zato što se promenila vlast u Kragujevcu, pružili smo priliku svima koji su na konkursu izabrani u mandatu prethodne vlasti. Možda ostavka podrazumeva moralni čin, ali to je na direktoru. Ni ja kao gradonačelnik, a ni Gradsko veće nemamo ovlašćenje da takav postupak pokrenemo.

Policijska uprava u Kragujevcu, kazao je tom prilikom načelnik Goran Živković o događaju koji je uznemirio javnost, nije imala nikakvih sazanja sve do trenutka kada nas je o tome obavestio gradonačelnik Kragujevca u petak 2. januara u večernjim satima. Nije mi jasno, iako sam prisustvovao jučerašnjoj sednici Gradskog veća zašto je direktor toliko dugo čekao da obavesti javnost. Predmet interesovanja policije i tužilaštva će biti hronološko utvrđivanje svih činjenica od 24. decembra do 2. januara tekuće godine, ko je sve znao i šta je bio dužan da uradi. Sa ovim slučajem upoznati su i ministar policije i direktor policije. Preduzećemo sve mere da se od prvog trenutka utvrdi činjenično stanje. Na osnovu toga, istakao je Živković, videćemo u saradnji sa Tužilaštvom čija je odgovornost.

Ovo je presedan koji mora da se reši na odgovarajući način, pre svega zbog činjenice da u JKP ''Čistoća'' navode da je reč o organizovanoj grupi. Država je za ceo slučaj saznala juče, ljudi su na terenu, proveramo sve i svi akteri biće saslušani i dobiti pravo da objasne o čemu se radi. Svako ko je odgovoran, naglasio je Goran Živković, biće procesuiran.

Snimak bezbednosnih kamera sa deponije JKP ''Čistoća''
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.