Obnovljena pruga posle 50 godina: Od Kragujevca do Lapova za 31 minut

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena pruga posle 50 godina: Od Kragujevca do Lapova za 31 minut

Beograd -- Danas u 4.09 sati iz železničke stanice Kragujevac krenuo je prvi voz za Mladenovac i na odredište stigao po redu vožnje, brzinom od 100 kilometara na sat.

"Prva vožnja voza Kragujevac - Lapovo - Mladenovac prošla je u najboljem redu, po propisanim elementima reda vožnje i nadamo se da će korisnici prevoza biti zadovoljni kvalitetom pružene usluge. Već na prvom vozu bilo je više od trideset >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putnika", rekao je generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

Pruga Kragujevac - Lapovo, duga 28 kilometara, izgrađena je 1887. godine i poslednji put je rekonstruisana pre pedeset godina. I nakon što je prethodno na nekim deonicama voz išao brzinom od 10 do 30 km/h, sada rekonstruisanom prugom vozovi idu brzinom od 100 kilometara na sat, a vreme putovanja putničkih vozova na ovoj relaciji skraćeno je na svega 31 minut, koliko između ova dva mesta putuju i autobusi.

Od danas, 1. oktobra, svakodnevno saobraćaju vozovi između Kragujevca i Mladenovca, sa vezom u Mladenovcu za BG voz, koja putnicima omogućava da pouzdano i brzo stignu do centra glavnog grada.

Vrednost radova na rekonstrukciji pruge je 11 miliona evra, a radovi su obuhvatili zamenu šina, pragova i tucanika, kao i regulisanje koloseka. U okviru izvedenih radova, izvršeno je i građevinsko uređenje na svih pet putnih prelaza između Kragujevca i Lapova.

U stajalištima Milatovac, Gradac i Jovanovac postavljeni su peroni, dok su na trasi novouvedene linije uređene stanične zgrade Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka, Kusadak, Kovačevac i Mladenovac, kao i stajališta Ratare i Rabrovac.

Osovinska nosivost pruge povećana je sa dosadašnjih 18 na 22,5 tona po osovini, što je od izuzetnog značaja za privredne subjekte. U aprilu 2020. godine planirano je da počne i rekonstrukcija 57 kilometara pruge od Kragujevca do Kraljeva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Voz u Srbiji ide brzinom 100 km/h: Ovakvu scenu do sad u našoj zemlji nismo videli (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2019

Danas u 4.09 sati iz železničke stanice Kragujevac krenuo je prvi voz za Mladenovac i na odredište stigao po redu vožnje. Rekonstruisanom prugom od Kragujevca do Lapova voz je saobraćao brzinom od 100 kilometara na sat..- Prva vožnja novouvedenog voza Kragujevac - Lapovo - Mladenovac prošla je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.