Obeleženo 99 godina od streljanja Slovaka u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Jun.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 99 godina od streljanja Slovaka u Kragujevcu

Polaganjem venaca na Češko-slovačkom vojnom groblju u Kragujevcu, obeleženo je 99 godina od streljanja slovačkih vojnika u Prvom svetskom ratu 21. juna 1918. godine. Vence su položili Mihail Hrušik, 3.sekretar ambasade Republike Slovačke u Beogradu, Milan Popović, pomoćnik ministra u oblasti boračko-invalidske zaštite Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja RS, predstavnici Ministarstva odbrane, SUBNOR-a i udruženja građana. U ime grada Kragujevca, vence su položili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pomoćnici gradonačelnika Aleksandar Štajn i Jasmina Predojević-Simović i članovi Gradskog veća dr Gordana Damnjanović i Miljan Bjeletić.

Grad Kragujevac treba da zauzima izuzetno važno mesto u srpskom kolektivnom pamćenju, ne samo zbog toga što je postao prva srpska prestonica već i zbog nesrećnih događaja koji su se dogodili u ovom gradu tokom Prvog i Drugog svetskog rata, rekao je u svom obraćanju Mihail Hrušik. Tužni događaji koji su se dogodili pre 100 godina ovde ali i u drugim krajevima Evrope treba da ostanu u pamćenju ne samo srpske već i evropske javnosti sa nadom da se oni više nikada neće ponoviti. Kao predstavnik ambasade Republike Slovačke u Beogradu, mogu da izrazim zadovoljstvo da je slovačka strana tokom najvećih svetskih sukoba u Prvom i Drugom svetskom ratu na kraju, uprkos brojnim problemima bila na pravednoj strani istorije. Imena slovačkih vojnika uklesana na spomeniku ispred koga stojimo su pravi primer da je slovačka strana bila u stanju da ostvari svoje humane ciljeve, kazao je Hrušik. Kolektivna bezbednost i sigurnost stanovništva su koja se u Evropi ponavljaju sve više i zato se nadam da nikada više nećemo doživeti to što se dogodilo 1918. ili 1941. godine ovde u Kragujevcu i takođe se nadam da ako se nekada budemo borili za najveće vrednosti stanovništva i čovečanstva, da će Slovačka opet biti na pravednoj strani, poručio je Hrušik.

Memorijalni kompleks Češko-slovačkog vojnog groblja u Kragujevcu podignut je 1924. godine i simbol je sećanja na streljanje 44 Slovaka 71. austrougarskog trenčinskog pešadijskog puka koji su zbog pobune protiv svojih starešina, pred prekim sudom osuđeni na smrt.

Od 2005. godine relazovano je više faza restauratorsko-konzervatorskih radova koju su finansirani sredstvima Republike Srbije i grada Kragujevca i 2007. godine sredstvima slovačke strane koja je iskazala interesovanje za obnovu i redovno održavanje ovog vojnog memorijala.

Inače, sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji Mihail Hrušik, položio je venac i kraj Humke streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.