Obeleženo 100 godina od streljanja Slovaka u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 08.Jun.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 100 godina od streljanja Slovaka u Kragujevcu

Polaganjem venaca kraj spomenika 44 slovačka vojnika, pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je uz najviše vojne počasti, obeleženo 100 godina od dana kada su vojnici iz Slovačke životima platili pobunu i neposlušnost austrougarskoj monarhiji.

Vence su pored ostalih položili ambasador Republike Slovačke Dagmar Repčekova, ministar bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić - Dejanović, delegacije gradova Trenčina i Kragujevca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << veterani Slovačke i Srbije i drugi. Veterani Slovačke doneli su i šaku zemlje iz svakog rodnog mesta streljanih Slovaka, koja je potom osveštana i rasuta po grobovima.

Zahvaljujući se svima koji su svojim prisustvom izrazili poštovanje stradalim vojnicima, ambasador Slovačke Dragmar Repčekova je rekla, da svaki put kada dođe u Kragujevac i obiđe spomenik streljanim Slovacima ali i đacima i profesorima Gimnazije, shvati koliko je rat besmislen i koliko je važno da cenimo život i porodicu.

Na ovom svetom mestu, kraj spomenika koji simbolizuje bratske odnose srpskog i slovačkog naroda, zajedničku težnju da živimo u miru, u boljem svetu, sećanjem osnažujemo ideale za koje su pali slovački vojnici. Njihova je krivica bila to što nisu hteli više da učestvuju u klanici Prvog svetskog rata. Nisu bili spremni da oružje silom utrapljeno u njihove ruke podignu na srpski narod, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Ovaj grad je znao da ceni i poštuje njihovu požrtvovanost. Kragujevac je grad stradalnik i na našu nesreću, beleži brojne žrtve. Zbog toga sa ovog svetog mesta poručujem - Kragujevac to nikada neće zaboraviti.

Prema rečima Slavice Đukić - Dejanović ministra bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku, srpski i slovački narod jesu geografski relativno udaljeni, ali bez obzira na to postoje neke nevidljive spone koje nas na iskonski način povezuju. Ljubav prema slobodi, otpor tiraniji i svakoj nepravdi su samo delić naših zajedničkih karaktera.

Prisutnima se obratio i Jaroslav Kralj, praunuk Ondreja Kiša iz Krpeljana koji je prvi put došao u Kragujevac da se pokloni senima streljanih.

Delegacija Slovačke posetila je zatim Muzej “21. oktobar“ i položila vence i cveće kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku Šumarice. Nakon toga u Kino sali Muzeja “21. oktobar“ prikazan je film “44“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.