Obeležavanje Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Okt.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu

U susret 21.oktobru, centralnoj manifestaciji obeležavanja Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu, pomoćnik gradonačelnika za zaštitu kulturne baštine i uređenje grada Slavica Đorđević predstavila je danas najznačajnije događaje kojima će biti obeležen ovaj istorijski datum u Kragujevcu.

Podsećajući da je program obeležavanja Oktobarskih svečanosti počeo 21.septembra zasađivanjem drveta mira i da su do sada održani i tradicionalni međunarodni pozorišni festival malih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << scena ''JoakimInterfest'' i Dani evropske baštine, Slavica Đorđević rekla je da sve manifestacije koje grad organizuje pokazuju naše poštovanje i sećanje na događaj koji je najtragičniji u istoriji ne samo grada Kragujevca već i ove države.

''Veliki školski čas sa ovim konceptom traje od 1971.godine. Od tada imamo preko 30 poema i drama a ove godine biće prikazan, po izboru Vidosava Stevanovića, izbor iz svih tih dela'', rekla je Slavica Đorđević i dodala da ove godine očekujemo sve naše goste i sugrađane da prisustvuju Velikom školskom času i da svako na svoj način pokaže sećanje, obeležavanje i poštovanje ovog datuma i mesta na kome se on dogodio.

Pored ove manifestacije uz učešće svih ustanova kulture Kragujevac će i mnogim drugim sadržajima obeležiti 21.oktobar. Uz već tradicionalne komemorativne skupove u Maršiću, Ilićevu i Grošnici i spomenu na žrtve revolucionarnog terora kod Gromovića ulaza biće održana i komemorativna akademija u Prvoj gimnaziji. U Narodnom muzeju 16. i 17.oktobra biće izloženi crteži iz istorijsko-umetničke zbirke a u galeriji Rima 17.oktobra biće otvorena izložba crteža akademika Vladimira Veličkovića. Pored tradicionalne muzičke manifestacije OKTOH koja je počela 7.oktobra Kragujevac će od 24. do 26.oktobra biti domaćin 15.internacionalnog džez festivala.

Tokom oktobra, kako je rekla Slavica Đorđević održava se i tradicionalni literarni i likovni konkurs ''Dosta su svetu jedne Šumarice'' a rezultati će biti poznati u novembru. Program će biti zavšen 15.decembra izložbom ''Kragujevac u Prvom svetskom ratu'' u narodnoj biblioteci posvećenoj obeležavanju stogodišnjice prvog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.