OPCIJE SA OGLASNE TABLE Hladan tuš za kragujevačke “kamiondžije”

Izvor: Blic, 08.Dec.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPCIJE SA OGLASNE TABLE Hladan tuš za kragujevačke “kamiondžije”

Opcije koje su ponuđene radnicima „Zastava kamiona“, objavljene jutros na oglasnoj tabli fabrike, izazvale su pravo razočarenje među zaposlenima.

Sastanak sindikata je u toku, a kakve će se mere preduzeti u fabrici koja ima 400 zaposlenih i koja je do sada čekala strateškog partnera, za sada se ne zna.

Ponuđeno je da radnici potpišu izjavu da su upoznati sa opcijama za rešavanje socijalnog statusa zaposlenih.

Prva je uzimanje deset prosečnih zarada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji, druga je novčana naknada od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti po godini radnog staža, treća je otpremnina u skladu sa Zakonom o radu i ostvarivanje prava na novčanu nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, a četvrta je namenjena onima koji imaju pet godina do sticanje prava na penziju.

Rok za izjašnjavanje zaposlenih je 9. decembar.

U objašnjenju, oni koji izaberu prvu opciju dobijaju 619.630 dinara i nemaju pravo na naknadu sa Tržišta rada i na penziono i zdravstveno osiguranje.

Drugu opciju, od 200 evra po godini radnog staža, mogu da izaberu svi osim onih koji imaju uslove za sticanje penzije ili oni kojima do tog prava imaju dve godine.

Otpremninu u skladu sa zakonom o radu, treću opciju, mogu da dobiju samo oni kojima je do sticanja prava na penziju osdtalo manje od dve godine.

Četrtu opciju mogu da izaberu oni radnici kojima je do jednog uslova za sticanje penzije ostalo manje od pet godina. To je jednokratna uplata od šest prosečnih mesečnih zarada u Srbiji, 371.778 dinara, a posle toga svakog meseca, na tekući račun, po 60 odsto tog iznosa do sticanja prava na penziju, što je 37.177 dinara.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hladan tuš za "kamiondžije" iz KG

Izvor: B92, 08.Dec.2014

Opcije koje su ponuđene radnicima „Zastava kamiona“, objavljene jutros na oglasnoj tabli fabrike, izazvale su pravo razočarenje među zaposlenima...Sastanak sindikata je u toku, a kakve će se mere preduzeti u fabrici koja ima 400 zaposlenih i koja je do sada čekala strateškog partnera, za sada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.