O govorima i govorkanjima

Izvor: Blic, 19.Jan.2012, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O govorima i govorkanjima

Ko je ovih dana tražio kulturna događanja u gradu na Lepenici, a nije pažljivo gledao vremensku prognozu, teško da može pomisliti da i Kragujevac nije zavejan zajedno sa pešterskim i potkopaoničkim selima. Ovde škole, doduše, još rade, ali je čitava kultura zamrla. Kao da je precvikovan neki specijalni dalekovod za osvetljavanje pozornica, galerija i uopšte mesta za javne nastupe. Nastupila je opšta postpraznička dremka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ali, kako to često biva, svetlo se pojavilo tamo gde smo ga najmanje očekivali i gde je bilo godinama precvikano - na Pravnom fakultetu. Posle dugogodišnje pauze, nekolicina profesora-entuzijasta obnovila je studentsko takmičenje u besedništvu.

Imao sam iznenadnu priliku i neočekivano zadovoljstvo da prisustvujem nadmetanju više od dvadeset studenata prava koji su mogli da biraju između obavezne i slobodne teme, a koji su, bez obzira na to, nadahnuto i tačno besedeći, svedočili o sebi, svom vremenu i svojoj budućnosti. I sam sam, među prvim generacijama, završio taj fakultet koji sada slavi četrdesetogodišnjicu i nije mi teško da se prisetim kako smo mi na drugi način, najčešće po kuloarima, besedili i podizali prašinu oko sličnih stvari. I mada ne mogu reći da smo otišli iz zemlje, mogu tvrditi da nam se ti glasovi odavno više ne čuju. A ko zna da li ih više i imamo. Bojim se da se i sa ovom, itekako nadarenom, genercijom ne dogodi isto, dok ih budu vadali ispred biroa za zapošljavanje, ili uzdama nesposobnih rukovodilaca, a svi mi matori ostanemo omamljeni lažnim strahovima da će otići iz svoje zemlje.

Mislim se nešto: nema tog inostranstva u kojem bi im se ponudila alternativna sudbina. Postoji samo ovo ovde gde je, kako je Bora Stanković govorio: „nebo visoko, a zemlja tvrda" i gde se svaki individualni glas guši i gasi kao struja u onim prostorijama za javne nastupe. I taman dok to mislim, čujem druga koji mi šapuće: „Keve mi, ovi klinci bi mogli da izazovu celu advokatsku komoru!"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.