Novosađanka Marija Turšijan svojim umećem na harmonici osvojila preko 70 nagrada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2021, 18:29

Novosađanka Marija Turšijan svojim umećem na harmonici osvojila preko 70 nagrada

Novosađanka Marija Turšijan je sa samo 23 godine osvojila, svojim umećem na harmonici, već preko 70 nagrada. U Kragujevcu je završila osnovne studije na katedri za harmoniku Filološko umetničkog fakulteta gde čeka i upis na master program. Ova talentovana devojka već sada ima uspešnu koncertnu karijeru i kao solista, ali i kao član ansambla.

Marija Turšijan je još u detinjstvu znala da će joj harmonika postati životni poziv. Nakon završene srednje muzičke škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Novom Sadu odlazi za Kragujevac, grad koji je za nju grad harmonike, gde završava osnovne studije na Filološko umetničkom fakultetu.

"Mene su uvek privlačile i prirodne i društvene nauke, ali moja baka je išla u učiteljsku školu i ona je svirala u učiteljskoj školi harmoniku. Kada sam bila mala njena želja je bila da ja upoznam sve čari tog instrumenta jer ga je ona mnogo volela za vreme svog obrazovanja. Najviše uživam u baroknoj muzici, pogotovu muzici Johana Sebastijana Baha i to je tako bilo od malena kao što je i dan danas tako da sa najvećim žarom i ljubavlju pristupam kada sviram baš tu vrstu muzike", saopštila je Marija Turšijan.

Marija svira klasičnu muziku na harmonici, instrumentu koji je težak skoro 20 kilograma pa je i fizička spremnost potrebna kako bi izdržala koncertne nastupe. Poslednjih godina raste i broj devojaka koje se odlučuju za ovaj instrument.

"Mislim da je harmonika kao klasičan instrument relativno mlada, ona postoji malo više od 100 godina na toj, da kažem, muzičkoj sceni u smislu klasike i mislim da naše vreme negde tek dolazi. Vežbanje samog instrumenta zahteva da to bude višesatno, svakog dana ali što ste stariji, barem iz mog iskustva je jednako bitno koliko radite na sebi u tom nekom drugom aspektu, koliko slušate kvalitetnu muziku, koliko čitate kvalitetnu literaturu, ukoliko se bavite i nekom meditacijom ili jogom i zapravo je ta psihička priprema za scenu, za nastup najvažnija jer je sve to jedan trenutak", kazala je Marija.

Sa samo 23 godine Marija ima preko 70 nagrada među kojima je najznačajnije prvo mesto osvojeno u Puli na 43. "Susretu harmonikaša" 2018. a pored koncertnih i solo nastupa ova talentovana devojka bi volela da se u budućnosti bavi i mentorstvom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.